Fransen nemen het voortouw

Duur van slechte situatie in melk en varkens onderschat

2 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Nederland vraagt, als voorzitter van de Europese lidstaten, om voorstellen die de marktsituatie van landbouwproducten kunnen verbeteren. Vooral in de varkenshouderij en melkveehouderij blijft het langer dan verwacht slecht gaan. Het zijn de Fransen die hier de kar trekken.  

Op de Landbouw- en Visserijraad van februari stond naast dierenwelzijn en internationale handel de zorgelijke marktsituatie in diverse landbouwsectoren op de agenda. Op 1 maart informeerde staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken de Tweede Kamer in een brief over de uitkomsten van de Landbouw- en Visserijraad in februari.

Tijdelijke verhoging interventieprijs

Frankrijk blijkt in de discussie het voortouw genomen te hebben door al voor de vergadering een aantal voorstellen voor maatregelen te verspreiden. Wat betreft zuivel pleitte de republiek onder andere voor conjuncturele maatregelen als exportkredieten en een tijdelijke verhoging van de interventieprijs. Als andere opties werden buitengewone promotiemaatregelen en herkomstaanduiding benoemd.

Aanbodregulering werd door de andere lidstaten nauwelijks ondersteund. Wel gingen de handen op elkaar voor het bevorderen van promotie en het instellen van nieuwe mechanismen voor exportkredieten. Ook het aanboren van nieuwe markten en het slechten van handelsbarrières werd enthousiast ontvangen.

De Europese Commissie liet weten dat zij aanvankelijk niet verwacht had dat de moeilijkheden in de zuivel- en varkensvleessector dusdanig lang zou duren. Daarnaast gaf de Commissie aan dat de problemen hardnekkiger zijn dan verwacht was, maar ook dat zij al het mogelijke in haar macht gedaan heeft om de problemen te verminderen. Een voorbeeld hiervan is de Europese taskforce die de marktpositie van de boer gaat onderzoeken. 

Het Nederlands voorzitterschap heeft de lidstaten naar aanleiding van de gedeelde zorgen verzocht voorstellen tot verbetering in te dienen. Nederland zal de inbreng van de lidstaten coördineren en bundelen, om dit vervolgens in de Landbouw- en Visserijraad van maart te bespreken. Ook zal dan de Europese Commissie met een reactie op de voorstellen van de lidstaten komen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
T.A.J. van Eysinga 2 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868514/Duur-van-slechte-situatie-in-melk-en-varkens-onderschat-]Duur van slechte situatie in melk en varkens onderschat[/url]
Het meest beangstigende scenario blijft de mogelijke verhandelbaarheid van fosfaatrechten; weer een enorme lastenverhoging voor de melkveehouders!
Dan liever een goed geclausuleerd vergunningstelsel.
trend 2 Maart 2016
Hoezo niet zien aankomen en duurt langer dan verwacht.Deze mensen noemen zich bestuurders maar weten totaal niet waar men mee bezig,is. Met het afschaffen van het melk quotum was het het enige wat de melkveehouders kunnen meer melken .deze slechte prijzen zullen nog jaren duren .Door de boycot van Rusland kunnen varkens onderdelen geen kant op ook dit was te voorzien maar onze EU bestuurders kijken gewoon de andere kant op .Onder leiding van Nederland moet er nu een oplossing komen.De heer van Dam heeft niets met landbouw hij gaat voor een koude sanering van de sector .En zegt dat hij het niet zag aankomen
petatje 2 Maart 2016
Niet op de persoon spelen. Dhr. Van Dam was hier totaal niet mee bezig voor zijn benoeming en valt er nu halverwege in en is geheel overgeleverd aan wat zijn ambtenaren hem voorschotelen. En ja ambtelijke en democratische processen lopen nou eenmaal nooit voorop in visie en daadkracht uit visie, maar dat is in de meeste sectoren, daar waar het belangenbehartigers betreft, helaas vaak niet anders.
boertje 2 Maart 2016
DCA bekijk de mark eens positiever en om alles af te schermen door alleen te kunnen kijken als je betaald lekker ondoorzichtig!!! Vraag me af welke partijen jullie sponseren want de markt na beneden praten kunnen jullie heel goed!!! Reageer hier op dit artikel omdat ik op Europese varkensmarkt blijft slecht gehumeurd niet kan reageren maar is hier voor bedoeld!!!!! Duitse markt stabiliseert en denk over 2 weken weer een lichte stijging!!
Pieter 2 Maart 2016
Voor nu volop blijven produceren, zo graaf je je eigen graf.
Net als een buldozer die teveel zand voor zich uitduwt en zich zelf zover ingraaft dat hij vast zit, en dus niet meer verder kan.
geert 2 Maart 2016
Petatje,@,wat wil de heer van Dam dan nog weer met Nijpels?,die moet straks de hele boerenstand weer afserveren op het milieu,dan is de chaos compleet
jan veltkamp 3 Maart 2016
@Petatje. Van Dam heeft hier zeker wel mee van doen. Het was Timmer Frans van zijn eigen partij de PvdA die de deur met Rusland in het slot gooide. En toendertijd zat van Dam wel degelijk in en Haag in de politiek. Besturen is vooruitzien. maar dan moet je wel de goede kant op (willen) kijken. het is precies zoals @trend het omschrijft.
Vlaams Varkenshouder 4 Maart 2016
Ik had gisteren een gesprek met een varkenshandelaar en die zei me dat we het dieptepunt gehad hebben. Een week geleden was het nog ho stop maar met leveren want we weten er totaal geen blijf mee. Gisteren belde hij een Waalse grossist of het een probleem was voor 80 extra varkens. Pas de problème zei de man. Liegt hij, lieg ik ook. Maar de kern van de zaak ligt inderdaad in een beleid dat overproductie in de hand werkt. De voedingsindustrie is in ons land de grootste werkgever en één van de grotere exporteurs en die hebben nu eenmaal goedkope grondstoffen nodig. Wie het gelag daar van betaalt is de boer. De overschot (tekort) is voor het boertje. En met op integratie te gaan help je je kosten ook niet mee dekken, want een integrator kent je kostprijs beter dan jezelf. Die gunnen een zelfstandige boer niets. Welke sector ook (ook de kippen als de V.S. weer op dreef komt).
geert 5 Maart 2016
Vlaams varkenshouder@ u hebt het goed gezien ,de boer is altijd de pineut
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden