Financiële catastrofe

Afschaffing derogatie kost melkveesector miljoenen

17 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Een eventuele afschaffing van de derogatie voor mestafzet heeft voor Nederland heeft flinke financiële gevolgen. De verwerking gaat toenemen tot 41 miljoen kilo fosfaat, waardoor de mestafzetkosten voor rundveemest met circa 116 miljoen euro gaat stijgen.

Zo blijkt uit een berekening van het Landbouw Economisch Bureau (LEI), in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland. In de raming zijn de effecten van het eventueel wegvallen van de derogatie op de kosten van mestafzet en de benodigde mestverwerkingscapaciteit doorgerekend. De berekening is gebaseerd op het aantal dieren die in 2013 binnen Nederland werden geteld.

Deze zijn gecombineerd met het mestbeleid en mestafzetprijzen van 2015. Als de benodigde mestverwerkingscapaciteit op het moment van het eventueel verlies van derogatie niet beschikbaar is, moet het aantal koeien omlaag. Gerekend met de veestapel uit 2013 moet het aantal koeien dan met 20 procent afnemen om aan de verplichting te voldoen.

In totaal worden de kosten geraamd op circa 155 miljoen euro

Ook moet de melkveehouderij zo’n 30 miljoen euro calculeren om te voldoen aan extra kosten voor stikstofmest. Daarbij wordt geschat dat de kosten voor stikstofmest oplopen tot 9 miljoen euro. Deze kosten komen dus bovenop de mestafzetkosten voor rundveemest. In totaal lopen de kosten daardoor op tot circa 155 miljoen euro. Voor de akkerbouwers valt het vervallen van de derogatieregeling positiever uit. Geschat wordt dat de kosten voor kunstmest met 3 miljoen euro afnemen.

Wettelijke Europese normen voor het aantal stikstof per hectare zijn vastgesteld op 170 kg. Als een ondernemer meedoet aan de derogatieregeling mag 230 of 250 kilo stikstof uit rundveemest per hectare gras- en bouwland worden uitgereden.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
akkerbouwer 17 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868767/Afschaffing-derogatie-kost-melkveesector-miljoenen-]Afschaffing derogatie kost melkveesector miljoenen[/url]
Wat een rare berekening. Als de derogatie weg valt kan de akkerbouw veel meer mest ontvangen. waardoor de afzetruimte toeneemt. daardoor zullen de afzetkosten dalen. Eerst moet de totale plaatsingsruimte met en zonder derogatie maar eens worden doorgerekend. Dan kun je een eerlijke berekening maken. Deze is in ieder geval veel te simpel.
Gerald 17 Maart 2016
Dit bedrag ligt in de ordegrootte van de laatste superheffing en dat was toch ook niet een catastrofe? De gemiddelde kosten zijn dus zonder de derogatie 1 cent per kilo melk in Nederland..
Alex Oirlo 17 Maart 2016
Stoppen dus met de derogatie. Er zijn ook andere wegen om tot een evenwichtsbemesting te komen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden