Voor transparante handel

Slachthuizen kritisch over veehandel Cowlinq

1 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Cowlinq is een online handelsplatform waar melkveehouders rundvee kunnen verhandelen. Het is een alternatief voor de traditionele veehandel en wellicht een antwoord op de snelle vergrijzing in de veehandel. Toch zijn slachthuizen kritisch. 

Cowlinq maakte op 1 mei 2015 haar officiële debuut in de agrarische sector. Oprichter Chris van den Berg miste een manier van online aan- en verkopen van rundvee en met Cowlinq vulde hij dit gat op, zo zegt hij in interview met Melk van het Noorden. Volgens van den Berg maakt Cowlinq handelen makkelijker en gaat informatie niet meer verloren door de koppeling met RVO, CRV en GD. Bovendien zou op Cowlinq de handel helemaal transparant gaan in tegenstelling tot handelaren die misbruik zouden maken van de onwetendheid van de klanten. 

Andere slachterijen zagen samenwerking niet zitten

Het bedrijf heeft een vliegende start gemaakt. Het heeft ondertussen zo’n 700 veehouders in het klantenbestand. De melkveehouders melden zich aan via de website waar ze alle gegevens van het vee in kunnen voeren. De melkveehouder kan vervolgens zijn dieren voor verkoop of slacht aanbieden. Cowlinq regelt dan de VKI- melding, afmelden van de koe en het transport naar de slachterij. Het bedrijf rekent voor de diensten twee procent bemiddelingskosten. Dat komt neer op ongeveer 7,50 euro transportkosten voor kalveren en 25 euro voor slachtvee. 

Cowlinq heeft één afnemer, namelijk Vion. Andere slachterijen, zoals de grote export-slachterij Gosschalk, zagen de samenwerking met Cowlinq niet zitten. Dit komt, volgens Cowlinq, omdat de slachthuizen vinden dat Cowlinq de traditionele veehandel kapotmaakt.  

Vee en Logistiek Nederland is ook niet positief over het online handelsplatform. Volgens hen is Cowlinq te onpersoonlijk aangezien de veehandel veel meer is dan alleen de handel zelf. De veehandelaren komen bij boeren langs en geven persoonlijk advies, dat doet Cowlinq niet. Ze zien echter Cowlinq niet als grote concurrentie aangezien het bedrijf maar één afnemer heeft. 

Sommige boeren vinden het een probleem dat Cowlinq alleen aan Vion levert aangezien dit slachthuis een lagere prijs hanteert dan andere slachthuizen. Boeren zijn wel te spreken over de verkoop van nuchtere kalveren via het platform omdat de bemiddelingskosten van Cowlinq flink lager liggen dan die van traditionele handelaren.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 4 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870489/Slachthuizen-kritisch-over-veehandel-Cowlinq]Slachthuizen kritisch over veehandel Cowlinq[/url]
De tijd zal het leren
Heerema 9 Maart 2017
Bestaande platforms als Veemarkt.nl en vroeger Veenet.nl (van LTO) geven volgens mij een goede indicatie van de kans op succes...
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Analyse Varkens

Grote reorganisatie bij Vion laatste kans op Duits succes

Nieuws Agribusiness

Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden