Inside: Melk & Voer

Hogere prijzen zetten de toon in dagmarkt zuivel

4 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het aftellen tot het einde van de zomervakantie begint in de dagmarkt voor zuivel. Toch is de handel verre van rustig. Zo was er wel degelijk een product wat weer een ferme stap omhoog zet. Hoe en wat in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkproductie heeft de laatste dagen een dalende trend laten zien. Ook de gehaltes in de melk pakken lager uit, waardoor er minder vet is om mee te werken. Dit geldt voor Nederland, maar ook voor Duitsland en Frankrijk. Ook is daar Engeland waar de melkaanvoer laag blijft. 

29

euro

bovenkant van prijs Nederlandse melk

Het is voldoende om de matige vakantievraag weg te strepen. Niet op alle fronten, want magere melkconcentraat doet maar een klein stapje omhoog om uit te komen op 1.600 tot 1.650 euro per ton droge stof af fabriek. 

Beter gaat het in de roomhandel. Daar bleek voldoende vraag te zijn om de prijzen op te tillen naar een uitschieter van 4,15 euro per kg af fabriek. Meer algemeen komt de prijs uit op 4,10 euro per kg af fabriek. Het lukt niet helemaal om de oorzaak van de hogere prijs te achterhalen. Een mogelijke verklaring is de goede vraag naar vet vanuit de kaasmakers en producenten van volle melkpoeder. 

Sowieso pakken prijzen van kaas verder door. De kaas is jong, ongeveer 6 weken oud, en de vraag blijft. Het meest in het oog springend is de prijs van 3,20 euro die voor het eerste kwartaal 2017 gemaakt kon worden.  

Ook aan de handel in rauwe melk gaat deze honger naar vet niet voorbij. De prijs stijgt verder door tot een bovenkant van 29 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet. Doordat er ook nog melk weggegaan is tegen lagere prijzen komt de spotprijs voor Nederlands melk uit op 28,50 euro per 100 kg melk.

In Duitsland zetten de hogere prijzen eveneens door. In het noorden noteert de melk 28 euro, tegen een 29,50 euro per 100 kg melk bij 3,7 procent vet geleverd. Gebrek aan vraag uit Italië houdt hogere prijzen tegen. 

Ook de komende week blijft de markt kampen met een vakantiemarkt. Het betekent dat kleine ontwikkelingen grote gevolgen kunnen hebben. Kortom een volatiele markt. 

Meer prijzen

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden