Opkoopprogramma kaas

USDA geeft zuivelsector flinke kapitaalinjectie

25 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Amerikaanse melkveehouders mogen de regering dankbaar zijn. Het ministerie van landbouw in de VS (USDA) is van plan om voor miljoenen dollars opgeslagen kaas op te kopen, zodat de druk op de zuivelsector minder wordt en de prijzen weer omhoog kunnen kijken.  

Het USDA start een opkoopprogramma voor kaas

Het voornemen van de Amerikaanse overheid is om circa 11 miljoen pond kaas op te kopen. Het totale bedrag wat hiermee gemoeid is, loopt waarschijnlijk op tot circa 20 miljoen dollar. Wat opvalt is dat de opgekochte kaas een opmerkelijke bestemming krijgt. Het idee van de Amerikaanse beleidsmakers is namelijk om kaas te gaan schenken aan voedselbanken, zodat het alsnog een goede en zinvolle bestemming krijgt.

Melkveehouders in de VS kunnen in deze moeilijke tijden sowieso op hulp van de overheid rekenen. Naast het opkoopprogramma heeft de overheid ook toegezegd om melkveehouders te ondersteunen in de vorm van een subsidie. Het bedrag wat hiervoor beschikbaar is gesteld bedraagt circa 11,2 miljoen dollar.

Het USDA wil een statement maken door te laten zien dat het melkveehouders ondersteund in moeilijke tijden. In een verklaring laat het ministerie weten dat de nood onder melkveehouders behoorlijk groot is als gevolg van de aanhoudend lage melkprijzen. Dit voorjaar was de Amerikaanse melkaanvoer dusdanig veel, dat verwerkers niet anders konden dan het overschot te dumpen.

De ingreep van het USDA is een reactie op een oproep van een groep lobbyisten. Die pleitte recentelijk voor een kapitaalinjectie van 150 miljoen dollar in de vorm van kaas opkopen. Het ministerie van landbouw heeft dus gehoor gegeven aan de oproep, al gaat het niet mee in de hoogte van het bedrag.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden