Grote productiedaling

Melkprijs DOC plust met ruim twee euro

31 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

DOC Kaas en DMK maken bekend de melkprijs te verhogen. DMK ziet de komende maanden een verder stijgende melkprijs. Goed nieuws voor de melkveehouders die met een melkprijs rond de 20 cent aan de onderkant van de markt zitten. Tegelijk signaleert DMK een bovengemiddelde daling van de melkproductie.

Over september kan DOC Kaas voor het eerst sinds november 2015 weer een hogere melkprijs naar buiten brengen. Over september komt er bijna 2,30 euro bij en dat is goed nieuws, want daarmee verwijdert de melkprijs zich snel van het lage niveau rond de 20 euro. 

De prijsverhoging komt tot stand door een plus van 20 cent op de vetprijs die doorpakt naar 2,10 euro per kg vet, maar vooral de stijging van de prijs voor eiwit springt er uit. Die gaat van 3,80 euro per kg over augustus naar 4,21 euro per kg over september. Het resulteert bij een jaarleverantie van 600.000 kg melk, met 4,41 porcent vet en 3,47 procent eiwit in een melkprijs van 22,49 euro per 100 kg. Een plus van 2,31 euro.

Een jaarleverantie van 800.000 kg melk brengt 22,78 euro op en 1,1 miljoen kg melk levert een prijs op van 23,07 euro. Hiermee is de weg naar boven weer gevonden, hoewel de melkprijs de kosten op een gemiddeld bedrijf nog niet kan dekken. Het is een verbetering, maar nog niet het einde van de problemen.   

Goede kansen voor hogere melkprijs

De grootste zuivelaar van Duitsland maakte eerder bekend een bovengemiddelde daling van de melkproductie te zien. De laatste weken daalde de achterstand in de Duitse melkaanvoer in vergelijking met een seizoen eerder van ruim 3 procent naar net iets onder de 1 procent. Bij DMK is het verschil met een seizoen eerder groter.  

De Duitse verwerker brengt dit naar buiten om te benadrukken dat de markt zijn werk doet en ingrijpen niet nodig is. Ook in het voorjaar kwam er vanuit deze hoek al een dergelijke mededeling naar buiten. Ondertussen waren er eerder deze week wel acties bij een onderdeel van DMK. Melkveehouders protesteerden daar tegen de lage melkprijs. Die ligt alweer enkele weken rond de 20 euro per 100 kg melk. 

Toch gloort er nu hoop, want de komende maanden ziet de verwerker goede kansen om de melkprijs te verhogen. Zo kon er goed ingesprongen worden op de aantrekkende prijzen in de handel om hogere prijzen weg te zetten. 'Iets wat DMK als coöperatie volledig via de melkprijs door gaat geven aan de leden.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden