Boerenbusiness analyse

Krijgt FrieslandCampina fosfaatproductie omlaag?

17 September 2016 - Herma van den Pol - 4 reacties

FrieslandCampina gaat geld uitkeren voor minder melk. Dit keer niet door een gebrek aan verwerking, maar als wapen tegen de fosfaatproductie. Het is een wake-up call om melkveehouders aan te zetten tot actie. Er staat meer op het spel dan een lage melkprijs, maar gaat het werken?

Fosfaatvrije dagen optimaal benutten

In de eerste plaats is het goed dat er iets gebeurt. Want met het zicht op een stijgende melkprijs en de wetgeving rondom fosfaatrechten ziet het er naar uit dat melkveehouders van plan zijn alle fosfaatvrije dagen optimaal te benutten. Daarmee de opgave voor 2017 en 2018 vergrotend. Ook begint er opnieuw een campagne om maar zo veel mogelijk rechten in een bepaald kamp te krijgen, maar daardoor verdwijnt het nut van de rechten een beetje naar de achtergrond en dat is onder de streep het behoud van derogatie, ruimere mestnormen. 

Het maakt de sector zenuwachtig. Ook een Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) kan niet ingrijpen, want dan laat de consumentenwaakhond haar tanden zien. Ondertussen waarschuwt belangenbehartiger LTO, maar zijn melkveehouders druk met andere zaken door de lange periode waarin de melkprijs al laag is. 

Regeling waarschijnlijk overschreven

FrieslandCampina schudt iedereen nu wakker. Dit met een premie voor minder melk. Degene die in het vierde kwartaal van 2016 en het eerste kwartaal van 2017 minder melk besluiten te leveren krijgen 10 eurocent per niet geleverde kg geboden. Dit bovenop de maatregel uit Europa die over het laatste kwartaal van 2016 een bedrag van 14 eurocent vergoedt voor elke niet geleverde kg. Let op want dit is wel een regeling die op gaat voor degene die het eerst komen. Op is op en FrieslandCampina houdt er al rekening mee dat de regeling in de eerste ronde al overschreven gaat worden. De regeling levert 14 cent op voor het niet leveren van melk.      

Het is vooral voor degene die veel rechten te kort komen interessant, want het kan de pijn een beetje verzachten., Voor andere is het wellicht een welkome aanvulling. De melkveehouders die al wel actie ondernomen hebben in de zomermaanden komen eveneens in aanmerking, want daarom koos de grootste zuivelaar voor twee referenties. 

Het gaat hier over de melk en de melkkoe, maar de rechten omvatten de hele kudde. In het veld wordt vooral gekeken naar het verplaatsen van jongvee en een mindere jongveebezetting. Toch is het waarschijnlijk niet op elk bedrijf voldoende en moeten er koeien weg. Het lastige is dat met de koe een stukje inkomen verdwijnt. Door een half jaar een premie te geven op de melk die deze koeien niet gaan leveren hoopt FrieslandCampina de pijn te verzachten. In het grote plaatje is dit wat ze over hebben voor het behoud van derogatie. 

Laatste kwartaal voor minder melk minst aantrekkelijk

Maar dan de financiële legpuzzel. De melkprijs neemt toe en melk geleverd in oktober en november is melk met een toeslag. Die wordt in december verrekend met de niet ingehouden korting op voorjaarsmelk. Wat inhoudt dat het laatste kwartaal wel het minst aantrekkelijk is om minder melk te leveren. Daar staat tegenover dat prijzen in het eerste kwartaal doorgaans lager zijn, maar wat gaat nu zwaarder wegen? 

Misschien trekt de premie inderdaad degene die nog twijfelden over het minderen van de melkproductie over de streep. Goed nieuws want minder melk in het eerste kwartaal houdt misschien ook de markt gezonder en betekent een betere basis voor de melkprijs.

Ook staat vast dat vee wat weg moet maar beter in januari kan verdwijnen als het lukt om de regelgeving op 1 januari door te zetten. Elke maand langer wachten betekent namelijk dat er een grotere ingreep nodig is om de balans recht te trekken. Deze zet van de grootste verwerker in Nederland is vooral een heel belangrijk signaal, want als een dergelijk groot bedrijf als FrieslandCampina gaat betalen voor minder melk, om met een omweg de fosfaatproductie te drukken, dan is het misschien wel heel erg onzeker of Nederland nog een derogatie voor mest krijgt, tenzij er nu iets gaat gebeuren.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Breton 17 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871570/Krijgt-FrieslandCampina-fosfaaproductie-omlaag?]Krijgt FrieslandCampina fosfaaproductie omlaag?[/url]
Goede actie maar veel te laat , de derogatie zal verdwijnen en dan is er eindelijk 1 Europees mestnorm en speelveld . Frankrijk en Duitsland gaan er voor zorgen dat er geen derogatie meer komt .
Voor niks melker 17 September 2016
Waarom moest ook alweer volgens LTO de superheffing weg?
Wat een domme actie is dat geweest
tinus 18 September 2016
Wat heeft de fosfaatproduktie met de nitraatrichtlijn te maken?
De kwaliteit van het oppervlaktewater is het heikele punt
geert 19 September 2016
De melkprijs krijgen ze wel omlaag
geert 19 September 2016
Tinus,het oppervlaktewater wordt ook vervuild door de rioolzuiveringsinstallaties,maar de boeren wordt dat aangerekend ,dat komt politici en ambtenaren heel goed uit,de riolen in Nederland zijn lek en verouderd en zijn ook niet berekend op hevige regenval en dan laten ze de troep maar gewoon lopen omdat er onvoldoende opslagcapaciteit is
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden