Naar 65 procent in 2015

Percentage weidegang opnieuw in de rode cijfers

4 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Over 2015 gingen er opnieuw minder koeien naar buiten. Uit de actuele cijfers van het CBS blijkt dat het percentage koeien verder gedaald is naar 65 procent, waar dit een jaar eerder nog 69 procent bedroeg.  

In de periode 2014 tot en met 2016 heeft de Nederlandse melkveestapel een verdere groei laten zien, maar die hield geen gelijke tred met het percentage weidegang. Het gaat dan om het percentage melkkoeien wat buiten komt en niet het percentage melkveebedrijven. Wat niet wegneemt dat ook het percentage bedrijven wat de koeien laat weiden verder is afgenomen.

73

procent

van de bedrijven heeft koeien in de wei

Zo daalde het percentage koeien wat naar buiten ging van 69 procent in 2014 naar 65 procent in 2015. Iets wat mede veroorzaakt wordt door de groeiende omvang van melkveebedrijven. Zo komt bij de bedrijven met meer dan 160 koeien 39 procent nog buiten en doet 10 procent nog een deel van de koeien naar buiten, tegen 88 procent op de bedrijven met 40 tot 60 koeien.   

Pierik stipt ook aan dat de vruchtbaarheid van grond en in het verlengde van de waarde van grond een rol speelt. Hoe duurder de grond, hoe kleiner de kans dat de koeien buiten komen.  

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) geeft aan dat de cijfers het CBS afwijken van degene die vorig jaar naar buiten kwamen. Toen signaleerde de sector dat 78,3 procent van de melkveebedrijven een vorm van weidegang toepaste. Het CBS geeft aan dat 73 procent van de bedrijven alle koeien in de wei heeft en nog eens 3 procent gebruik maakt van deelweidegang. Waar het verschil vandaan komt tussen de cijfers van het CBS en die van de NZO is niet bekend.    

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
T Burggraaff 4 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871771/Percentage-weidegang-opnieuw-in-de-rode-cijfers-]Percentage weidegang opnieuw in de rode cijfers[/url]
Graag wil ik reageren op dit bericht. Officiële weidegang heeft een aantal eisen. Soms is het niet mogelijk om aan alle eisen te voldoen. Bijvoorbeeld voor 15 juni naar buiten. Als de koeien dan wel 120 dagen en 720 uur buiten lopen wordt dit niet geregistreerd als weidegang.
Zo kan het gebeuren dat de koeien wel buiten lopen, maar het bedrijf niet geregistreerd staat als bedrijf met weidegang en dus ook de weidepremie mist. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat er meer koeien buiten lopen als hier aangegeven staat.
Het was een nat voorjaar. Het land was zacht, het gras groeide door en menigeen heeft eerst moeten maaien voordat de koeien naar buiten konden.
Achter een bureau is het makkelijk zeggen hoe het moet, maar de boer is toch afhankelijk van de natuur.
bert 5 Oktober 2016
Ik geef de boeren groot gelijk dat ze de koeien niet naar buiten doen.
Er wordt niet, of in ieder geval te weinig voor betaald.
Als de burger en de politiek wil dat de boer "landschap" produceert en de koeien buiten laat lopen, dan moet daar een reële vergoeding tegen over staan. Zolang dat niet doordringt bij de vragende partij, zullen er alleen maar minder koeien in de wei komen.
We moeten ook beseffen dat er steeds minder koeien per HA gehouden mogen worden dus er zullen steeds meer percelen komen waar nooit geen koe meer op komt.
Het kan ook zijn dat er meer weidende boeren stoppen met het bedrijf ten opzichte van boeren die de koeien binnen houden.
Zolang er niet voldoende vergoeding is voor een weidende boer, zal het aantal stalboeren alleen maar toenemen.

groet
geert 6 Oktober 2016
Het zijn allemaal mensen met een kantoorbaan die de koeien graag buiten zien,maar er nauwelijks een cent voor over hebben ,maar wel graag hebben dat de boer zich extra uitslooft
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden