Inside: Melk & Voer

Puzzelen op spotmarkt melk houdt de prijzen hoog

13 Oktober 2016 - Herma van den Pol

Het is zoeken naar de laatste liters vrije melk. Opnieuw deelt de lager dan verwachte melkaanvoer een tik uit aan bedrijven die te veel vooruit verkocht hebben. Dit is dan ook de reden dat hogere prijzen op de spotmarkt voor zuivel gerelateerde producten geen hogere melkprijs garanderen. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zorgt voor spanning in de handel van rauwe melk. Wie product nodig heeft moet diep in de buidel tasten, waarbij weinig aanbod gegeven wordt vanuit de grotere coöperaties in West-Europa. In Nederland houdt het de spotprijs voor rauwe melk, bij 4,4 procent vet geleverd, op 42 euro per 100 kg melk. In het noorden van Duitsland blijft deze bij 3,7 procent vet staan op 39 euro, tegen een 40 euro voor melk in het zuiden van Duitsland.   

Het werkt ook door in de prijsstelling van andere fabricaten. Zo pakt room opnieuw door naar boven om uit te komen op 5,60 euro per kg af fabriek. In het verlengde stijgen ook de boterprijzen, maar in deze markt komt naar voren dat verwerkers ondanks de terughoudendheid in de verkopen toch weer de melkplas verkeerd ingeschat hebben. Als kopers worden namelijk coöperaties aangewezen. Wat alleen gebeurt wanneer ze meer verkocht hebben dan ze kunnen aanbieden. 

In Nederland noteert boter 416 euro per 100 kg, tegen 4.200 tot 4.400 euro per ton in Duitsland. Op de dagmarkt worden voor Nederland alweer hogere prijzen genoemd. Ook de kaasprijs krijgt er weer iets bij. Die komt in Duitsland uit op 3.050 tot 3.250 euro per ton. Voor het vierde kwartaal ziet het er naar uit dat het merendeel van de handel al gelopen is. Verkopers kunnen terugvallen op comfortabele voorraden en houden vast aan hogere prijzen tot een 3,50 euro voor Gouda en Edam.     

Volle melkpoeder moet het hebben van de binnenlandse markt. Daar komen lastig zaken tot stand. In Nederland daalt de prijs naar 267 euro per 100 kg, tegen een stabiele 2.700 tot 2.850 euro per ton in Duitsland.   

Eiwit blijft sowieso de zwakke poot. Toch blijft in Nederland de prijs staan op 203 euro per 100 kg. In Duitsland doet magere melkpoeder 2.050 tot 2.180 euro per ton. Ondanks de zwakte in het eiwit ook een plus voor magere melkconcentraat die komt uit op 2.150 euro per ton droge stof af fabriek.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden