Derogatietop in de wacht

Soapserie rond fosfaat nadert einde nog niet

10 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Vanuit de melkveehouders lukt het al niet om alle neuzen één kant op te krijgen, maar ook op andere fronten is er verdeeldheid over het verminderen van de mestproductie. Kees Romijn, van LTO, tekende met potlood al een derogatietop in voor vrijdag, maar die wordt uitgesteld.  

Nog een keer deksel op de neus

Staatssecretaris Martijn van Dam kreeg niet alleen met zijn voorstellen voor het fosfaatrechtenstelsel de deksel op zijn neus. Dit gebeurde ook bij de voorstellen voor de equivalente maatregelen voor mest met betrekking tot de akkerbouw. In die voorstellen werd onder meer gepleit voor een hogere mestgift bij een bovengemiddelde opbrengst. 

CDA, SGP en VVD vinden dat de maatregelen wel mogelijk moeten zijn en Van Dam claimt dat de argumentatie ijzersterk zijn. Het klinkt bekend, want dit dook ook al op in het dossier rondom het fosfaatrechtenstelsel. Opnieuw geeft Brussel geen duimbreed toe in het Nederlandse nitraatdossier. Een waarschuwing? Dit is lastig in te schatten, maar twee keer op rij een nee zegt wel iets. Opnieuw bewijzen de lidstaten niet genegen te zijn zich milder op te stellen richting Nederland.

In Veghel bevestigde Van Dam nogmaals dat wanneer er geen derogatie komt er ook geen fosfaatrechten komen. Maar dit betekent wel dat de sector op zoek moet naar fiks meer afzet van mest. En toch is er bitter weinig vooruitgang in het dossier, terwijl Brussel eist dat Nederland in 2017 laat zien dat het menens is in het fosfaatdossier.

Derogatietop uitgesteld

Het is een onderwerp wat de sector al fiks verdeelde, maar ook degene die om de sector heen hangen kunnen het maar lastig met elkaar eens worden. Waaronder ook de verwerkers van melk, verzameld in de NZO en belangenbehartigers. Het was de reden voor Kees Romijn om ondanks het streven naar een zo snel mogelijke derogatietop erbij te zeggen dat vrijdag niet vaststond. Iets wat uitkomt, want de top is uitgesteld.  

Duidelijkheid voor melkveehouders ontbreekt echter nog steeds, los van de peildatum die in gewapend beton verankerd is op 2 juli 2015. De onzekerheid maakte dat op de bijeenkomt in Veghel de uitspraak werd gedaan: 'We hebben het over de 'stoppende'55-plussers. Denkt er ook nog iemand aan de handdoek in de ring gooiende bedrijfsopvolgers.' Want sinds de zomer neemt dit aantal toe, terwijl de sector al jaren worstelt met vergrijzing.  

Hans Huijbers van ZLTO was helder. 'Wanneer Van Dam van de sector een offer vraagt kan het niet vrijblijvend zijn. Ook u Martijn van Dam moet duidelijkheid leveren.' Er was nog een oproep voor het versneld invoeren en verplicht maken van de kringloopwijzer om uitputting van de grond tegen te gaan. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat alleen het wegdoen van koeien de balans nog recht kan trekken, maar is Brussel daarna tevreden? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
tinus 10 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872247/Soapserie-rond-fosfaat-nadert-einde-nog-niet-]Soapserie rond fosfaat nadert einde nog niet[/url]
of je nu duizenden euro's kwijt bent voor mestafzet of tig duizend voor fosfaatrechten
Abonnee
betweter 10 November 2016
als we nu niet in de EEG zaten dan hadden we dit probleem niet, we wonen in Nederland maar als het over agrarisch gaat dan beslissen de linkse club het in Nederland en naders beslist Brussel.
Hallo, wij boeren zijn er ook nog, wordt daar wel naar geluistert, er kan bv best meer mest op onze armer wordende grond, wat moeten wij met EEG regels??
Durk 11 November 2016
Wat een arrogante houding van Hans Huijbers, dat past toch niet bij een belangenbehartiger wiens leden zeer sterk in overtreding zijn. Zie ook verslag in diverse Brabantse dagbladen. Voor de buhne nog nu weer tekeer gaan tegen de Stas geeft geen pas.

De huidige situatie, waarin de melkveehouderij zich nu bevind, is het gevolg van de posities die ZLTO en de VVD hebben ingenomen. En dan nu eisen stellen dat er weer een gedrocht KLW versneld ingevoerd moet worden, geeft weer veel mogelijkheden tot manipulatie/fraude.
Abonnee
betweter 11 November 2016
er is maar een oplossing, geen grond dan geen melk
Plan van aanpak 11 November 2016
1 Excretie normen stikstof verschillen in alle Europese landen. We moeten het volgens Europese commisie met andere onderzoeken onderbouwen begin hier mee! 2 excretie norm per koe omlaag positieve rapport onderzoek inleveren @ Van Dam (i.p.v. Laarzen). 3 als we niet meer dieren houden als in de AmvB kan de staat ons juridisch niets(we voldoen aan de geldende wettelijke kaders).
Ard Eshuis 12 November 2016
@Plan van aanpak: Heb ik ook al meerdere malen gezegd: Excretie per koe omlaag, kan de derogatie vertrekken...
wim v/d molen 12 November 2016
gewoon 2 koeien per ha en wie teveel koeien heeft ruimt ze maar op
Elltje Grunn 22 November 2016
WEG met derogatie en fosfaatrechten wie grond heeft voor mest die moet kunnen uitbreiden,inzetten op 3gve/ha en nitraatrichtlijn van 2002 op de helling we zijn 14 jaar verder en we worden nog steeds opgelicht met oude regels. Waar is de partij voor de dieren nu er komt een massaslachting aan van gezonde koeien en Friesland Campina wordt gebruikt om iets te regelen,de andere fabrieken zijn zo slim om hun vingers niet te branden aan de mest.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden