Stijgende trend houdt aan

Lichte stijging in percentage weidegang

14 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Net zoals een seizoen eerder kan de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) een stijging in het percentage weidegang presenteren. Door een plus van 0,6 procent stijgt dit percentage over 2016 naar 78,9 procent. Een deel van de zuivelverwerkers heeft voor 2017 aangekondigd de vergoeding voor weidegang verder te verhogen, wat een verdere stijging kan aanjagen.

0,6

procent

meer volledige weidegang

De groei van het percentage weidegang is te danken aan een toename van het aantal bedrijven wat volledige weidegang toepast. Dit aantal nam met ongeveer 300 toe, waardoor het percentage een stijging kan opschrijven van  0,6 procent en het totaal uitkomt op 70,5 procent. Volledige weidegang houdt in dat koeien minimaal 120 dagen per jaar, zes uur per dag buiten lopen.

De stijging gaat voorbij aan het percentage bedrijven wat deelweidegang toepast. Dit blijft stabiel op 8,4 procent.  

Voor het tweede jaar op rij kan daarmee een stijging opgetekend worden. Voor volgend jaar hebben diverse verwerkers aangekondigd de vergoeding voor weidegang te verhogen. Iets wat wellicht nog meer melkveehouders over de streep kan trekken. Dat het werkt bewijzen de 300 melkveehouders die voorheen de koeien permanent op stal hielden. 

Woensdag sloten nog meer partijen zich aan bij het Convenant Weidegang wat de teller laat uitkomen op 73. Zo tekenden ook de provincies Friesland, Groningen. Drenthe, Overijssel en Zeeland het akkoord. Ook diverse onderwijsinstellingen sloten zich hierbij aan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden