Inside: Melk & Voer

Waarom wordt er voor zuivel uit EU minder betaald?

21 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

De laatste Global Dairy Trade veiling van 2016 leverde een trendbreuk op, hoewel er ook gesproken kan worden van een correctie na de plussen van de laatste weken. Wat vooral in het oog springt is de rappe afwaardering van Europese magere melkpoeder ten opzichte van Nieuw-Zeelands product. Boerenbusiness Melk analyseert de ontwikkelingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

En toch laat de veiling een aantal interessant ontwikkelingen zien. De belangrijkste in magere melkpoeder. Ook de twee voorgaande veilingen leverden voor dit fabricaat, aangeboden door Arla, al teleurstellende resultaten op, maar gedurende deze veiling groeide het gat tussen Nieuw-Zeelands en Europees product tot grofweg 400 dollar.

De veiling van 20 december leverde een prijs van 2.240 dollar per ton op voor alle Arla producten, ongeacht de herkomst. Een veiling eerder kon er nog een prijs gemaakt worden van 2.470 dollar voor mager melkpoeder (SMP) aangeboden door Arla. Een min van 230 dollar per ton. De magere melkpoeder van Fonterra zakte van 2.630 dollar terug naar 2.620 dollar per ton. Het gaat dan om het contract voor februari 2017. De vraag is waarom een koper bereid is veel meer voor Nieuw-Zeelandse melkpoeder te betalen dan voor de Europese origine.

230

euro

daalt prijs melkpoeder Arla

Het is niet de eerste keer dat er een prijsverschil opduikt tussen Nieuw-Zeelands product en dat van andere origine. Het heeft er alle schijn van dat het toch de Chinese vraag is die het beeld vertekent, maar welke prijs is dan wereldwijd gangbaar? Richting juni wordt in elk geval een kleine stijgende trend gezien, maar of die ook voor Europees product gaat optreden.

In volle melkpoeder (WMP) is Nieuw-Zeeland wel degelijk trendzetter. Na de forse stijgingen in de laatste weken volgt eind december een kleine correctie. Een min van 0,8 procent levert een prijs op van 3.568 dollar per ton. April, mei en juni die in de voorgaande veilingen nog plussen noteerden doken deze keer iets in het rood. Nog niet dramatisch, maar blijkbaar is de markt toch niet overtuigd van veel minder liters melk in Nieuw-Zeeland.

Over de hele linie toonde de GDT wat druk op de prijzen van juni. Juist wanneer Nieuw-Zeeland in winterrust is. Wat een indicatie kan zijn dat de markt nog steeds gelooft in meer melk uit Europese hoek en wellicht ook in extra liters vanuit de VS.

De overige resultaten: AMF min 2,3 procent tot 5.367 dollar per ton, Boter plus 0,5 procent tot 4.290 dollar, karnemelkpoeder plus 3,1 procent tot 2.874 dollar, cheddar plus 1,9 procent tot 3.826 dollar en Rennet Caseïne plus 3,3 procent tot 6.473 dollar.  Cheddar is met een stijging van 17,2 procent voor levering mei de grote winstpakker.      

 

1 dollar = 0,9615 euro

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden