Overtreffende trap

Wanneer is weidemelk nu echt weidemelk?

18 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Nederland is in de ban van weidegang en weidemelk. Zuivelverwerkers zien de kansen die het biedt, maar ook andere in het wereldwijde speelveld ontgaat het niet. Glanbia komt dan ook met de overtreffende trap via Truly Grass Feed en stipt direct de gmo-vrij discussie aan. 

95

procent

gras gevoerd

In Nederland is weidegang onderdeel gaan uitmaken van het politieke speelveld. Er is dan ook vanuit de maatschappij veel aan gelegen om de koe in de wei te houden. In Nederland leverde het de standaard op: minimaal 120 dagen weidegang, waarbij koeien minimaal 6 uur per dag weiden. Ook is er de mogelijkheid om mee te doen aan deelweidegang. Dan moet minimaal 25 procent van het rundvee, 120 dagen per jaar de wei in.

Om het meetbaar te maken werd gekozen voor de huidige standaarden. Wat kritische uitspraken opleverde uit landen zoals bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Ierland, waar melkveehouders in veel grotere mate weidegang inzetten. Zo bestaat gemiddelde 85 procent van het dieet van koeien waarvan de melk naar Fonterra gaat uit gras.

Het Ierse Glanbia doet hier nog een schepje bovenop. Zij introduceert Truly Grass Fed, een nieuwe standaard in zuivel. Dit om tegemoet te komen aan de vraag vanuit de consument die steeds kritischer staat tegenover voedsel en steeds meer vraagt om een natuurlijk product.    

Melk mag alleen onder dit zegel verkocht worden wanneer 95 procent van het dieet van koeien uit gras bestaat. Ook moet het non-gmo zijn, diervriendelijk, groeihormoonvrij, antibiotica-vrij en milieuvriendelijk zijn. Waarmee de Ieren in de exportmarkt de lat weer verder omhoog leggen. In Nederland speelt de gmo-vrij discussie nog amper, maar in Duitsland is deze in volle gang. Waarschijnlijk dat ook Nederland hierin mee zal moeten. Ook ziet er naar uit dat de Ieren niet en biologisch en gangbare melk willen, maar gangbare melk die voldoet aan eisen voor biologisch. Ontwikkelingen om in de gaten te houden.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden