Gevolgen voor vervolg

FrieslandCampina bijna door pot 10 cent-maatregel heen

27 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Gedurende het vierde kwartaal van 2016 maakten veel melkveehouders gebruik van de 10 cent-maatregel. Als gevolg daarvan is de gereserveerde pot met geld grotendeels leeg en dat heeft gevolgen voor het vervolg van de regeling gedurende het eerste kwartaal van 2017.  

4,8

miljoen

euro over

Met de 10 cent-maatregel vulde FrieslandCampina de Hogan-regeling aan tot 24 cent. Hierin werden twee periodes genoemd. Namelijk het laatste kwartaal van 2016 en het eerste kwartaal van 2017. In totaal stelde het bedrijf 15 miljoen euro beschikbaar voor deze maatregel. Door een lagere melkaanvoer hoopte de zuivelaar ook de productie van fosfaat via mest in te dammen. 

Vrij onverwacht hebben veel melkveehouders gebruik gemaakt van de regeling. Waarmee per bedrijf maximaal 20.000 kilo melk afgedekt kon worden. In totaal keerde FrieslandCampina dan ook 10,2 miljoen euro uit. Wat inhoudt dat er 4,8 miljoen euro overblijft voor het eerste kwartaal 2017.  

Als gevolg van de kleinere pot met geld die over is maakt de zuivelaar bekend het maximale volume aan melk wat in aanmerking komt te verlagen. Degene die meegaan in de volgende ronde krijgen de toeslag in april uitbetaald. 

Ondertussen is ook de stand-still op 9 januari ingegaan. Over het effect daarvan kan echter nog niets gezegd worden, doordat het nog te kort dag is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden