Slachten of exporteren

Stoppersregeling officieel bekendgemaakt

10 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

De stoppersregeling siert vrijdag de Staatscourant. Daarin staat exact vermeld hoe de subsidieregeling voor stoppende melkveehouders eruit gaat zien. Er kan hierbij gekozen worden uit koeien slachten of exporteren. 

60.000

dieren 

weg uit Nederland

'De  minister verleent op aanvraag subsidie aan de houder die de melklevering op zijn naam aan een zuivelonderneming beëindigt en van wie elke melkkoe: sterft, slacht of geëxporteerd wordt.' Daarmee wordt geprobeerd een behoorlijke daling in de fosfaatproductie tot stand te brengen.

Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo wordt er subsidie verleend voor koeien die de houder op de eerste dag van de openstelling van de subsidie had of het aantal koeien wat er op 1 oktober rondliep. Die laatste mogelijkheid is er alleen wanneer het aantal koeien lager is dan tijdens de openstelling van de subsidie. Voor kalveren geldt 0,44 kalveren en voor pinken 0,36.  

De eerste ronde vindt plaats van 20 februari tot en met 3 maart 2017. Zoals bekend bedraagt de vergoeding 1.200 euro per koe. Elke volgende ronde wordt 2 weken van te voren bekendgemaakt. Het plafond van de eerste ronde bedraagt 12.000.000 euro. Hierbij geldt dat degene die het eerst aanmelden de subsidie krijgen, wanneer de pot overschreven wordt.  

Wanneer de subsidie bekendgemaakt is heeft een ontvanger 6 weken de tijd om te voldoen aan de eisen. De enige uitzondering wordt gemaakt voor pinken en vaarzen die op het moment van toekenning meer dan 5,5 maand drachtig zijn. Die mogen blijven tot een week na kalveren, maar niet langer dan 20 weken na uitgifte van de beschikking. Tot 1 januari mogen er geen melkkoeien meer gehouden worden. Voor jongvee en mannelijk vee is de regeling iets anders.  

Sinds 2012 is het aantal melkveebedrijven amper meer afgenomen. De beëindingsregeling stimuleert melkveebedrijven om in 2017 de melkveestapel af te voeren. Het streven van de regering is om 60.000 melkkoeien uit Nederland te laten verdwijnen. Dit levert een fosfaatreductie op van 2,5 miljoen kilogram fosfaat.

Het is nog lastig in te schatten wie er gebruik gaan maken van deze regeling. Logischerwijs wordt naar de oudere ondernemer gekeken, maar tegelijk wordt ook aangegeven dat het waarschijnlijk geen financiële motivatie gaat zijn die een ondernemer over de streep trekt. Dit mede doordat het vee weg moet. Eerder gaf Wiebren van Stralen al aan dat er door het ruilen van vee wel mogelijkheden zijn om het betere fokvee aan te houden. Bij NAJK krijgen ze ook geluiden van jonge ondernemers die met vee uitwijken naar bijvoorbeeld Duitsland. Los daarvan zijn het de laatste tijd de relatief jonge ondernemers die stoppen als gevolg van de wildgroei aan regels en de grote mate van onzekerheid. Wat inhoudt dat het alle kanten op kan met deze regeling.  

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
joan 10 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873363/Stoppersregeling-officieel-bekendgemaakt-]Stoppersregeling officieel bekendgemaakt[/url]
het is gewoon een prutsregeling die totaal geen zekerheid biedt
Ton Westgeest 10 Februari 2017
Laat je niet voor de gek houden.... Ondanks de stoppersregeling komt de derogatie er gewoon niet in 2018.
Dat zie je aan de communicatie tussen het ministerie en de EU, die niet openbaar gemaakt mag worden (WOB) van de rechter. Apenland....de rechter luistert naar de minister! Trump wordt tenminste nog teruggefloten....
joan 10 Februari 2017
Ja en de banken werken de boel ook nog es tegen
veehouder 10 Februari 2017
goede zaak eventuele stoppers weten nu waar ze aan toe zijn!
andre vw 10 Februari 2017
Voordat de regeling inwerking treed zijn we aan eind april.
Dus nog 8 maanden geen melk leveren .
Bij jaar productie van 7500 liter per koe lever je dus 5000 liter niet.
1200 delen door 5000 is 0,24 ct per liter.

Wie had er vorig jaar een beter netto rendement?
JP 10 Februari 2017
verklaar je nader Joan
a. 10 Februari 2017
160000 productieve melkkoeien en jongvee melkvee voor de toekomst worden geruimd hoeveel boeren loonwerkers veeartsen landbouwmechanisatiebedrijven enz zijn dit ? het wordt een kaalslag voor het platte land mede mogelijk gemaakt door lto friesland campina arla enz. organisaties en cooperaties die ons zouden moeten vertegenwoordigen en niet als een dief in de nacht een mes in de rug steken en na 20 wijzegingen in het fosfaat reductie plan nog steeds verdedigen dat dit het best haalbare was de oplichters huigelaars zijn het bang omgezichsverlies te leiden ik kan het bijna niet geloven dat dit plan op de ledenvergaderingen met applaus ontvangen is zoals zuivel nl steld was zelf bij 2 ledenvergaderingen die gingen ongekend hard en chaoties en bij stemming was 85% tegen het fosfaatplan en bij zuivel nl werdt door de melkfabriek voor gestemt ik vraag me af hoe dit op andere leden bijeenkomsten verlopen is?
geert 10 Februari 2017
10.000 dieren keer 1200 Euro is 12.000.000 Euro en dus geen 60.000 dieren
geert 10 Februari 2017
Dit is het gevolg van blij verwachte einde van de melkquotering waar veel boeren op zaten te wachten,de joechei stemming is al weer voorbij
peter 10 Februari 2017
aan Geert, Deze 60.000 dieren worden totaal in de stopperregeling verwacht echter het bedrag van 50miljoen euro is veel te weinig. Hierdoor zal NZO nogmaals meer geld gaan heffen van de overige goed willende boeren. Hoe DOM zijn deze boeren dat ze dit allemaal pikken!!!!!


en de Rabo bank en andere banken lachen in het vuistje......met hun rente vrij overbrugingskrediet (een lachende verzekeringspremie voor deze banken) stellen ze miljarden veilig.
de bokse zakt mie of 10 Februari 2017
Drachtige koeien slachten.....
Koeien die langer dan 5,5 maand drachtig zijn mogen niet op export.....
Kalveren moeten tussen 15 en 21 dagen worden afgeleverd. Wat als er die week geen vraag is naar de soort kalveren die je dan hebt......
Hoogwaardige koeien mogen niet naar de buurman ter vervanging van (bijvoorbeeld 120%) laagwaardige koeien dus worden geslacht.
Vleesveehouders kunnen geen gebruik maken van de regeling maar vallen wel onder dezelfde beperkende maatregelen.....
En de LTO durft dit met droge ogen te verdedigen?! Ik niet!
Diem 10 Februari 2017
Vraagje, is de periode dat ik de koeien nu moet opladen bij mijn melkveehouders precies tussen 20-02 en 03-03 of is dit juist enkel de periode waar in kan opgegeven worden?
gert 13 Februari 2017
Wanneer de subsidie bekendgemaakt is heeft een ontvanger 6 weken de tijd om te voldoen aan de eisen

wel goed lezen Diem
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden