Inside: BB Analyse

Tropendagen voor rundveeslachters?

23 Februari 2017 - Wouter Baan

Draaien rundveeslachterijen deze dagen overuren? En, heeft de markt van slachtzeugen bijvoorbeeld te lijden onder de toestroom van melkkoeien die - vanwege fosfaatproductieplan en de stoppersregeling - worden opgeruimd. Actuele vragen die leven, aangezien veel melkveehouders linksom of rechtsom terug moeten in het aantal koeien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Boerenbusiness geeft een schets van de actuele situatie en de verwachtingen die leven in de markt.

Vanaf 1 maart start de GVE-regeling in het kader van fosfaatreductie. Simpelweg betekent dit dat een melkveehouder twee maanden de tijd heeft om het ‘overschot’ van de veestapel op te ruimen om zodoende boetes van zuivelfabrieken voor te zijn. Dit kan uiteraard op verschillende manieren. Zo kan er voor gekozen worden om melkkoeien te exporteren of het jongvee in het buitenland te stallen. Hoewel de gebrekkige IBR- en BVD-status van Nederlandse koeien dit lastig maakt. Er kan ook voor de ‘traditionele manier’ gekozen worden, door melkkoeien naar de slacht te brengen. De vraag is echter: kunnen rundveeslachterijen deze toestroom wel aan?

Slachtcijfers 2017 schieten de lucht in

In de eerste 6 weken van dit jaar werden in Nederland net iets minder dan 100.000 koeien geslacht, zo blijkt uit cijfers van het RVO. Met deze cijfers ligt het slachtcijfer in deze periode circa 20 tot 30.000 koeien voor op andere jaren. Ook in de laatste maanden van 2016 vertoonde het slachtcijfer al oplopende cijfers. Opvallend is dat de prijs voor slachtkoeien, categorie O 3, niet lager noteert dan afgelopen september. Begin februari is de prijs zelfs weer opgeklommen tot 2,43 euro per kilo.

Kamminga’s slachtbedrijf uit het Friese Surhuisterveen laat weten dat het aanbod van worstkoeien enorm is en dat veel slachterijen tjokvol zitten. ‘Sinds de herfst worden we al overspoeld met aanbod en draaien we op ons maximum.’ Volgens de woordvoerder van het bedrijf hebben de slachtprijzen nog niet te lijden gehad onder de enorme toestroom. ‘Tot week 7 hebben de prijzen nauwelijks een krimp gegeven en dat is best verwonderlijk.’

De koe-tsunami, zoals de enorme toestroom in de wandelgangen ook wel wordt genoemd, wordt geprobeerd op te vangen door het aantal slachtdagen en –capaciteit op te rekken. Toch is er volgens de woordvoerder nog maar weinig ruimte beschikbaar om verder door te rekken.

Een handelaar uit het zuiden laat weten dat melkveehouders goed moeten afstemmen met hun handelaar op welk moment men aanbod gaat geven. ‘Medio februari zijn de prijzen nog redelijk goed, maar daar kon weleens verandering in komen. Melkveehouder, handelaar en slachterij moeten de komende maanden gezamenlijk een weg vinden in de markt waarbij afstemming, in combinatie met gedoseerd aanbod, cruciaal is voor de prijsvorming’, zo verwacht de handelaar. 

Door bureaucratie heeft de veehouderij geen toekomst meer

Rundveeslachterij Hutten uit het Overijsselse Heeten bevestigt het ruime aanbod van worstkoeien. ‘Ik heb een zwaar hoofd in de Nederlandse veehouderij, aangezien politiek Den Haag alle kanten opvliegt. In 2015 hebben wij één van de meest moderne slachthuizen van Europa gebouwd, maar of dat een verstandige keuze is geweest betwijfel ik. Uiteraard heb ik geen spijt van de keuze, maar ik vrees wel dat het fosfaatproductieplan een gat slaat in de Nederlandse melkveehouderij.’ Aan prijsprognoses durft Hutten zich niet te wagen. Exportslachterij Gosschalk en slachterij Vion wensen niet in het openbaar op de marktsituatie te reageren en houden de kaken stijf op elkaar.    

In de wandelgangen wordt vaak gezegd dat de zeugenmarkt reageert op het aanbod van worstkoeien en visa versa. Volgens slachtzeugenhandelaar Cock Van der Stelt moet deze stelregel niet worden overschat en heeft de zeugenmarkt, medio februari, nog geen last van het grote aanbod van worstkoeien. ‘Wanneer de rundveeprijs snel wegzakt worden vleeswarenfabriekanten wellicht wel verleid om de receptuur te wijzigen, maar op dit moment is hier geen sprake van.’ Overigens staat de zeugenmarkt medio februari normaal gesproken wel aan de bovenkant van haar kunnen, stelt Van der Stelt gezien de prijsniveaus boven de 1,40 euro per kilo geslacht gewicht prijken. 

Bekijk het vernieuwde overzicht van veeprijzen 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden