Fout in grondgebondenheid

Liever binnen maand nieuwe ronde stoppersregeling

22 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Met het verkiezingsreces voor de deur wordt de Landbouw- en Visserijraad ingezet om nog zoveel mogelijk losse eindjes af te sluiten. Zo zijn er zorgen over de overdracht van grond tussen bedrijven in het fosfaatplan. Ook vraagt Elbert Dijkgraaf of de volgende ronde voor de stoppersregeling eerder kan dan in de genoemde 4 weken.  

  • Wat ging er mis in de overdracht van grond bij bedrijfsovername?
  • Was overtekening stoppersregling voorzien?
  • Kan de volgende ronde stoppers vroeger
  • Worden grondgebonden bedrijven echt niet gekort
  • Hoe reageert Van Dam op zorgen over RVO

Het was te voorzien dat door de omvang van de hoeveelheid lopende grote dossiers de Landbouw- en Visserijraad voor veel andere zaken benut zou gaan worden dan waarvoor hij bedoeld is. Gedurende de spreektijd van de landbouwwoordvoerders komt dit direct naar voren.

Overname grond als gevolg van amendement grond een probleem

Zo zijn er zorgen over de overdracht van grond bij bedrijfsoverdracht, VVD en CDA. Dit onder meer naar aanleiding van de berichten vanuit het Nederlandse Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Het blijkt het gevolg van het amendement om grondgebonden bedrijven bij de verdeling van de rechten te ontzien. Hiervoor wordt alleen gekeken naar de bedrijven zoals ze er op 2 juli 2015 uitzagen. Bij overdracht krijgt iemand, die daarvoor in maatschap zat, een nummer van de Kamer van Koophandel (KvK), maar voldoet daarmee technisch gezien niet aan het amendement. Staatssecretaris Martijn van Dam gaat kijken of hij het binnen de wet kan repareren. Hij komt daar over enkele weken op terug.  

Een andere onderwerp wat de laatste dagen volop in de aandacht staat is de stoppersregeling. Dit doordat deze al op de eerste dag ruim overtekend werd en de volgende ronde nog even op zich laat wachten. SGP-er Elbert Dijkgraaf pleitte voor een snellere openstelling van de tweede ronde voor de stoppersregeling.

Van Dam geeft aan dat bekend was dat veel melkveehouders de laatste jaren gewacht hebben met de verkoop van het bedrijf. Daarom werd er rekening gehouden met veel animo voor de stoppersregeling. De verwachtingen kwamen uit en Van Dam sprak van een enthousiaste intekening. 'De eerste ronde is bijna 4 keer overtekend.' Het gemiddelde bedrijf wat intekende telt 80 koeien. In totaal werd er voor ongeveer 1,5 miljoen kg fosfaat ingetekend. Dat het 4 weken duurt tot de volgende ronde komt doordat dit de minimale tijd die nodig is voor de afhandeling. Van Dam gaf niet veel hoop voor een vroegere intekening. 

Geurts wilde graag weten of het echt niet mogelijk was om alle aanvragen te honoreren. Iets wat op basis van het beschikbare budget volgens Van Dam niet kan. 'Ik praat met het bedrijfsleven om te kijken wat er binnen de kaders mogelijk is.' De zakelijke toon van Van Dam in deze gevoelige kwestie viel niet bij iedereen goed.    

Een ander belangrijk punt zijn de knelgevallen. Henk van Gerven wil dat er veel sneller dan toegezegd een knelgevallencommissie fosfaatrechten komt. Hij noemt als voorbeeld hierin biologische bedrijven. Zo dreigen er 6.000 biologische koeien geslacht te worden. Nu is het ook nog zo dat de boete voor GVE voor intensievere bedrijven 30 euro per 100 kg melk bedraagt, tegen 38 euro per 100 kg melk voor extensieve bedrijven. Ook Carla Dik-Faber (ChristenUnie) noemt de veel te late vaststelling van de commissie voor knelgevallen. Dit moet sneller. Van Dam kan hier echter niet meer doen dan garanderen dat de commissie er zo snel mogelijk komt.  

80

koeien 

telt gemiddeld bedrijf wat stopt

Daar stopt het niet, want Koser Kaya signaleert op basis van berekeningen van het CLM ook nog dat degene die in 2018 door een grondbasis niet gekort worden, wel vee weg moeten doen in 2017. 'Ze krijgen in 2018 rechten voor koeien die er niet zijn.' Van Dam reageerde hierop met de woorden dat wie op 2 juli 2015 grondgebonden was dat ook voor 2017 is. Daarop kwam evenwel de reactie dat dit niet klopt omdat in 2017 gebruik gemaakt wordt van een geschatte melkproductie in de GVE-regeling en in 2018 gaat de echte productie meetellen. Wat inhoudt dat diverse bedrijven over 2017 ook moeten krimpen. Hier moet Van Dam nog een keer goed naar kijken.   

Los van dit alles is er de fosfaatreferentie die nog lang niet voor alle melkveehouders klopt. ChristenUnie ziet vooral de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als een knelgeval, door al het werk wat op ze af komt. 'Een terechte vraag'. Van Dam stelt evenwel gerust en stelt dat een deel van het werk door het bedrijfsleven uitgevoerd wordt. Bijvoorbeeld de toeslagen en de boetes. RVO gaat over de gegevens vanuit I&R, die van niet melkleverende bedrijven en de beoogde knelgevallen. Ook is er extra personeel aangetrokken.    

Een ander onderwerp wat genoemd wordt is de omgang van staatssecretaris Martijn van Dam met moties. Zo is er de motie voor uitstel AGR-RPS in afwachting van e-CMR van Jaco Geurts, die aangenomen werd, maar door Van Dam naast zich neergelegd werd, wat vragen oproept.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
teleurgestelde ondernemer 22 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873517/Liever-binnen-maand-nieuwe-ronde-stoppersregeling]Liever binnen maand nieuwe ronde stoppersregeling[/url]
Van Dam geniet elke dag van zijn staatssecretarisschap van landbouw door het treiteren van de hele landbouwsector. Dit doet hij door te traineren met tijd en besluiteloosheid.
Hij komt uit Oss, en daar komt weinig goeds vandaan. Linkse politici die de landbouw willen inbinden.
Danny 22 Februari 2017
het debat heb ik gevolgd. onder de indruk van betoog van Geurts CDA
zo snel mogelijk weg met van Dam die voelt ons boeren niet
Fosfor Fosfaat 23 Februari 2017
er gaat zich een drama voltrekken onder de hardwerkende boeren die ongekend en ongehoord is, zelfs ethisch onverantwoord, namelijk gezonde, en dragende dieren de dood injagen, voor een regeling dat een gedrocht is. er zo veel meer te zeggen zijn, doe ik niet .
alleen dit gaat zeker stemmen op 15 maart, op die partij die voor het leven is, van zowel mens als dier.
vind u dat te eng, kies dan uit deze drie SGP, CU Of CDA, dit zijn de partijen die de boeren hoog in het vaandel hebben, en helemaal de SGP met de man in de overal, misschien onze toekomstige staatssecretaris.
Henk 23 Februari 2017
De man heeft gewoon veel te weinig kennis van zaken, hij moet dingen toelichten waar de gewone boer het al niet meer bij kan houden.....lekker wieberen die man.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden