Reden verplaatsing is Brexit

Ierland verplaatst export naar Midden-Oosten

2 Maart 2017 - Redactie Boerenbusiness

Ierland wil de export van de voedsel- en drankenindustrie verplaatsen naar het Midden-Oosten. Het land zoekt naar nieuwe afzetmarkten om de eventuele Brexit op te vangen. Engeland is momenteel namelijk de grootste afzetmarkt voor Ierland. Dat gaf de Engelse minister van Landbouw Michael Creed aan.

Saoedi-Arabië importeert al voor ruim 135 miljoen euro

Ierland exporteert voor ongeveer 1 miljard euro per jaar rundvlees en zuivelproducten naar Engeland. Dat is ruim 40 procent van de totale export uit Ierland. Volgens Creed is er geen enkel land in de EU die de druk van de Brexit zo erg voelt. Engeland is namelijk niet alleen de grootste afzetmarkt voor rundvlees en zuivelproducten, maar ook voor Guinness bier. Door de afscheiding van Engeland zouden, aldus Creed, 18.000 Ierse boeren op zoek moeten naar een nieuwe afzetmarkt.  

De eerste stappen daarvoor zijn gezet. Begin maart heeft Ierland een handelsovereenkomst bereikt met Saoedi-Arabië voor de export van verwerkt vlees. Saoedi-Arabië is al een grote afzetmarkt voor Ierland. Het land importeert jaarlijks voor 135 miljoen euro aan kaas- en zuivelproducten. Ook de Verenigde Arabische Emiraten importeren jaarlijks al voor 60 miljoen euro uit Ierland.

In oktober sloot Ierland al een handelsovereenkomst voor de export van schapenvlees naar Iran. Dit liep echter niet zoals gepland, omdat Iran niet aan de betalingsverplichtingen kon voldoen. Uitwijken naar Rusland en omgeving is geen optie in verband met de vele importverboden. 

Ierland blijft wel ambitieus wat de export betreft. Het land wil de export met 8 miljard euro verhoogd hebben in 2025. Ierland wil dat vooral doen door overeenkomsten te sluiten met landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuidoost-Azië. Volgens Ierland zijn juist deze landen aantrekkelijk voor export vanwege de groeiende middenklasse en de hogere consumentenuitgaven. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden