Advies per koe

App helpt melkpauze beter te timen

28 April 2017 - Clarisse van der Woude

Wanneer is een koe aan melkpauze toe? En hoelang moet die duren? Wageningse onderzoekers ontwikkelden een app die veehouders helpt deze beslissingen te maken. Dit meldt Resource.

De timing en de lengte van het droogzetten heeft invloed op de gezondheid van de koeien. Wat de beste aanpak is, verschilt per koe. Onderzoeker Renny van Hoeij, leerstoelgroep Adaptatiefysiologie, ontwikkelde een app die veehouders helpt beslissen wanneer ze de koe droog moeten zetten.

App houdt rekening met kenmerken
'De app houdt rekening met verschillende kenmerken van de koe, zoals leeftijd, hoeveel melk ze geeft en haar gezondheid en geeft op basis daarvan een advies op maat.' Dit is niet alleen beter voor de gezondheid van de dieren, het zorgt ook voor minder antibioticagebruik.

App houdt rekening met leeftijd koe, hoeveelheid melk en haar gezondheid 

De onderzoekers startten eind april een pilot met 15 veehouders. Van Hoeij kijkt niet alleen of de veehouders de adviezen van de app opvolgen, maar vraagt ook waarom ze dat wel of niet doen. 'Iets kan mooi lijken op papier, maar de praktijk is weerbarstig. Dus we willen graag weten waar de veehouders hun beslissingen op baseren.' Ze gaan de app ook testen op de Dairy Campus in Leeuwarden. 'Dan kijken we ook naar de effecten op de melkproductie en op de gezondheid.'

Droogstand op maat
De app maakt onderdeel uit van het project ‘Droogstand op Maat’ en is gefinancieerd door het Productschap Zuivel en het ministerie van Economische Zaken. Als de app succesvol is, dan kan deze volgens Van Hoeij bijdragen aan duurzamere melkproductie. 'Een gezondere koe gaat langer mee. Over haar hele leven geeft ze dan net zoveel of wellicht zelfs meer melk.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

appMelkkoeien
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden