Inside: Melk & Voer

Prijs slachtkoe schrale troost in fosfaatruiming

16 Mei 2017 - Herma van den Pol

Na 3 weken van lagere slachtaantallen levert week 18 weer een stijging op. Het deert de prijs niet, want die vervolgt onverminderd zijn weg naar boven. Ondertussen wordt duidelijk dat voer dit seizoen op het eerste gezicht geen probleem vormt. Alleen de GVE-regeling jaagt daarmee de afzet van koeien aan. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na 3 weken, waarin het slachtaantal van koeien bleef steken rond de 14.500 dieren, neemt het aantal in week 18 weer toe. Van 14.621 stuks stijgt het aantal naar 15.330 dieren. Dat is ruim 5.500 meer in vergelijking tot dezelfde week één jaar eerder.       

47

procent

meer koeien geslacht

Hoge prijs alleen is niet voldoende
Door de stijging in week 18 komt het totaal over 2017 uit op 291.262 stuks. Dat is een voorsprong van 47 procent ofwel 92.735 stuks. De stijging is een direct gevolg van de GVE-regeling. Op basis van de ontwikkeling in het veld waren de hogere prijzen voor slachtkoeien alleen niet voldoende geweest om de huidige aantallen te ondersteunen. 

Een van die ontwikkelingen in het veld is het oogstseizoen 2017. Tot en met woensdag zijn de meeste melkveehouders nog druk in het gras. Op diverse plaatsen wordt dan ook getracht om, waar dat toegestaan is, de eerste snede gras binnen te halen. De eerste resultaten zijn niet verkeerd en geven een goede basis voor de rest van het seizoen. Een combinatie van hogere temperaturen en vocht geven vervolgens zicht op een vlotte tweede snede.

Hogere krachtvoerprijzen
Ook andere onderdelen in het voer geven geen reden voor zorg. Hoewel de tarwe- en gerstvoorraden in Duitsland wat krapper blijken te zijn en hogere prijzen opleveren, geeft de wereldmarkt juist weer signalen af die wijzen op lagere prijzen. Het kan resulteren in een kleine plus in de krachtvoerprijzen. Afgezet tegen de huidige melkprijs is dat geen reden voor zorg.     

2,40

euro

is bovenkant van de prijs voor slachtkoeien

Voldoende voer en een relatief goede melkprijs houden doorgaans minder slachtkoeien in. Ongeacht de prijs voor slachtkoeien. Dit seizoen is het de overheid die het ruimen aanjaagt. Goed nieuws is het, tegen deze achtergrond, dat de slachtprijzen alleen maar verder oplopen. Waar Nederlandse melkveehouders gedwongen afstand doen van koeien, houden melkveehouders in buurlanden de dieren juist zoveel mogelijk aan. Het levert krapte op en resulteert opnieuw in prijsverhogingen. In Bunnik stijgt de prijs voor eerste kwaliteit slachtkoeien bijvoorbeeld naar 2,10 tot 2,40 euro per kilo. 

Gemiddeld levert 2017 (tot nog toe) een prijs op van 1,985 euro per kilo voor slachtkoeien eerste kwaliteit. Het jaargemiddelde van 2016 kwam niet verder dan 1,850 euro per kilo. De actuele prijzen liggen alweer fors boven het gemiddeld en schetsen dat het onderste uit de kan nog niet tevoorschijn is gekomen. 

Hoogte heffingen blijft giswerk
De prijs van slachtkoeien is daarmee een doekje voor het bloeden. Hoe hoog de heffingen voor melkveehouders, die het doel voor de eerste periode niet haalden, gaat uitvallen, blijft afwachten. Uit de wandelgangen klinken geluiden die erop wijzen dat de afstemming met RVO over de maandgemiddeldes meer tijd in beslag neemt. Zo tikt de tijd door. Er wordt op korte termijn nieuws verwacht over het jongveegetal, maar ondertussen is al wel weer de eerste maand van de tweede periode voor de helft achter de rug. Ondertussen functioneert ook de grasoogst nog als extra afleiding. Het maakt de zaken er niet makkelijker op.      

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden