Inside: Zuivelmarkt

Nog altijd veel vraag naar fosfaatrechten

27 Juli 2017 - Sjoerd Hofstee - 1 reactie

De vraag naar fosfaatrechten blijft toenemen. Dat blijkt uit een belronde langs meerdere handelaren. Verkopers houden hun rechten vast in de verwachting dat de prijzen nog verder stijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een groot deel van de melkveehouders zal waarschijnlijk rechten moeten kopen. Dit besef dringt bij steeds meer van hen door. De handel merkt dit vooral door een toename in het aantal aanvragen. Deze week ging dat onverminderd door. Zij die zich op de vraagmarkt roeren, zijn vooral niet-grondgebonden melkveehouders die sowieso een aantal rechten moeten kopen om in 2018 niet fors minder koeien te houden.

Deze categorie belt veelal alle handelaren op in de hoop een aantal kilo’s voor een acceptabele prijs te bemachtigen. De biedingen daarvoor liggen inmiddels de €200 per fosfaatrecht. Eén handelaar meldt afgelopen week een paar optiecontracten te hebben gesloten, allemaal voor €220 per fosfaatrecht. Dat is omgerekend ruim €9.000 per koe.

Veel onzekerheid rondom wetgeving fosfaatrechten

Handelaren terughoudend
De verschillende handelaren zeggen de markt niet te willen beïnvloeden met voorspellingen. Zij zijn dan ook grotendeels terughoudend om hun marktanalyse publiekelijk te delen. De handelaren wijzen erop dat er nog steeds veel onzekerheid heerst rondom de wetgeving van fosfaatrechten en daarmee de prijsvorming. Duidelijk is echter wel dat ze verwachten dat de prijs verder gaat oplopen. Dat komt deels door de groep kopers die zich nu al roert, een groep die 'koste wat het kost' de aankoop van rechten vast wil leggen.

Maar veel meer nog doordat een grote groep, naar schatting circa driekwart van de melkveehouders, een relatief klein aantal fosfaatrechten zal willen aankopen. Puur om hun korting van het fosfaatreductieplan en de generieke korting weer aan te vullen. Het gaat dan vaak om, omgerekend, rechten voor 5 tot 15 koeien.

Prijs opdrijven
Het is ook deze grote groep die de prijs gezamenlijk opdrijft. Onbewust en zonder dat ze dat willen, maar dat is wel het effect dat optreedt. Verkopers weten namelijk ook dat een deel van de kopers nog actief moet worden en houden mede daarom hun kaarten op zak. De meeste handelaren verwachten dat dit niet op de korte termijn, maar pas over een paar maanden verandert. Verkopers weten dan ook concreter hoeveel rechten ze exact hebben te verhandelen.

Als de prijs een tijd stabiel blijft, op een iets hoger niveau dan nu, komen de verkopers naar alle waarschijnlijkheid in beweging. Velen van hen zullen immers niet de fout willen maken om te lang te wachten tot de prijsvorming omslaat.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden