Wel veel melkpoeder

Europese boterberg bijna gesmolten

31 Juli 2017 - Wouter Baan

De Europese Unie beschikt over flinke voorraden magere melkpoeder. Volgens recente metingen lag in mei ruim 357.000 ton magere melkpoeder opgeslagen. Dat zijn de hoogste niveaus in 20 jaar tijd. De botervoorraad daarentegen is bijna gesmolten. 

De reden van de hoge voorraden aan magere melkpoeder in interventie komt doordat Brussel wel opkoopt en opslaat, maar niet verkoopt. Althans, nauwelijks verkoopt. Sinds december vorig jaar werd slecht 140 ton melkpoeder verkocht. Daniel Rosario, woordvoerder uit Brussel, laat weten dat de Europese Commissie  terughoudend is met het op de markt brengen van magere melkpoeder.

30.955

ton

vannuit Nederland opgeslagen

Frankrijk heeft grootste voorraad
In mei noteerde de interventievoorraad magere melkpoeder 357.496 ton. Frankrijk heeft, met ruim 67.000 ton, het grootste aandeel in de voorraad, gevolgd door België en Duitsland. Vanuit Nederland lag in mei 30.955 ton opgeslagen. In het eerste half jaar van 2017 liepen de voorraden overwegend op. Volgens Rosario is het lastig aan te geven wanneer de voorraden afgebouwd en verkocht kunnen worden.

Private opslag
Naast de publieke voorraden, wat in handen is van de Europese Commissie, lag er in mei ook nog 37.618 ton in private opslag. Het product blijft dan in particuliere handen, maar de opslag wordt gesubsidieerd met Europees gemeenschapsgeld. De publieke en private voorraden tezamen maakt dat de totale voorraad magere melkpoeder in mei ruim 395.000 ton bedroeg.

Boterberg gesmolten
In een jaar tijd is de botervoorraad met ruim 91.000 ton gedaald tot 1.369 ton. Van Europese boterbergen is dus geen sprake meer. De reden van de geslonken voorraad is de goede vraag naar boter. Typerend hiervoor is de Nederlandse boterprijs die in een jaar tijd met 92% gestegen is tot €6.190 per ton in week 30 van 2017.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden