5 vragen aan Erik v Grinsven

'Ik begrijp kritiek op Kringloopwijzer niet'

2 Augustus 2017 - Sjoerd Hofstee - 20 reacties

Verschillende melkveehouders kennen verschillende bedrijfssituaties. In deze zomerserie vertellen een aantal van hen hoe zij kijken naar de uitwerking van de huidige wet- en regelgeving, en hoe ze daar de komende jaren binnen hun bedrijfsvoering mee denken om te gaan. Ditmaal is het woord aan de intensieve melkveehouder Erik van Grinsven (48) uit Sint-Michielsgestel.

Hoe heeft uw bedrijf zich de afgelopen jaren ontwikkeld?
"Wij melken nu ruim 250 koeien, met 165 stuks jongvee, op 90 hectare zandgrond. Dit betekent zo’n 32.500 kilo melk per hectare. Daarbij werken we zonder derogatie. In 15 jaar tijd zijn we van 600.000 kilo melk per jaar naar 2,8 miljoen kilo gegroeid. Dit door elk jaar circa 20 tot 25 koeien meer te gaan melken. Dit jaar hadden we op 295 stuks willen en moeten zitten, maar daar steekt de huidige regelgeving een stokje voor."

Het is nog altijd de meest economische manier van boeren

"Intensief boeren is voor ons niet per se een bewuste keuze geweest. We hebben het bedrijf overgenomen met 27 hectare. Het was en is hier in Brabant niet mogelijk om grote sprongen in grond te maken. Bovendien is boeren met een redelijke intensiviteitsgraad nog altijd de meest economische manier om te boeren. Je kunt het voer aankopen dat het beste past en zo efficiënter werken. Dat voordeel is via de Kringloopwijzer goed aan te tonen. Ik begrijp de kritiek op de Kringloopwijzer dan ook niet."

U ergert zich aan collega’s die kritiek uitten op de Kringloopwijzer?
"Dat doe ik inderdaad. Wat hebben veel van mijn collega’s daarop tegen? Nu kun je laten zien wat je in je mars hebt als melkveehouder, denk ik dan. Zij die de Kringloopwijzer proberen onderuit te halen, doen dat volgens mij puur uit eigen belang. Ik vind dat ze voor de sector als totaal erg dom bezig zijn. Dat anderen in een gebied geboren zijn waar grond makkelijk voor handen is, is mooi voor hen. Wij hebben geroeid met de riemen die wij hadden. En eruit gehaald wat er uit te halen viel. Puur economie. Hoe je het went of keert, daar gaat het toch om. Melkveehouders zijn te gauw tevreden met een klein beetje verdienen."

"Ik vraag mij bij veel grondgebonden boeren dikwijls af of ze ooit een les economie op school hebben gehad. Het is prachtig om een grote lap grond te hebben die kapitalen waard is, maar je hebt er pas iets aan als je tussen 6 planken ligt. Als je ruwvoer overhoudt of je kunt het niet benutten, waar ben je dan mee bezig? Dan moet je niet klagen dat je niks verdiend. En zeker geen kritiek hebben op collega's die een andere weg gekozen hebben."

Hoe speelt u met u eigen bedrijf in op de toekomst?
“Ik ben zo stom geweest om niet meteen heel de stal vol te zetten vóór juli 2015. Omdat ik zuinig was op mijn technische resultaten wilde ik geleidelijk groeien. Het efficiëntievoordeel hoop en verwacht ik terug te winnen via de Kringloopwijzer, maar dat is dus nog maar de vraag. Het kan maar zo zijn dat we straks gestraft worden voor 1 kilo fosfaat die we niet produceren. In zo’n rare wereld leven wij momenteel. We hebben nog niet gekocht, maar straks zullen we er wel aan moeten geloven om fosfaatrechten bij te kopen. De stal zal toch een keer vol moeten. Huren van rechten, als dat mogelijk wordt, begin ik niet aan. Dat zou ook verboden moeten worden. Van rechten huren of leasen is nog nooit een boer beter geworden."

Groei blijft noodzaak om inkomen te behouden

Hoe verwacht en hoopt u dat uw bedrijf er over vijf jaar voorstaat?
"Ondanks alle belemmeringen verwacht ik de stal vol te zetten en volledig te benutten. Tegen die tijd waarschijnlijk samen met mijn zoon Daan. Gemiddeld gezien stijgt de inflatie jaarlijks met 2,5% door en blijft groei dus noodzakelijk om inkomen te houden. Investeren in grond wordt waarschijnlijk alleen maar lastiger. De fosfaatrechten moeten ook bekostigd worden en je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. In het melkquotumtijdperk heb je het kunnen zien: 25 jaar lang is er amper een stal gebouwd, alle geld ging op aan rechten. Verder kun je weinig anders doen dan de kilo’s melk op peil te houden of zo efficiënt mogelijk te draaien. En de technische resultaten te optimaliseren. Maar zorgen maak ik mij wel, zeker met de huidige situatie in Brabant."

U bent kritisch op de politiek en op sommige van uw collega’s, maar bent u dat ook op de sectorvertegenwoordigers?
"Zeker weten, op FrieslandCampina in het bijzonder. Als ik hun recente duurzaamheidsvoorstellen lees denk ik allereerst: hoe krijg je het voor elkaar om zo’n ongelukkig moment te kiezen om deze plannen naar buiten te brengen? Wij, melkveehouders, hebben dit jaar al zoveel over ons heen gekregen, zeker in Brabant. Dat het bestuur van FrieslandCampina hieraan voorbij lijkt te gaan, vind ik ongelofelijk. Dan mis je echt wat er leeft. Melkveehouders hier zijn helemaal murw geslagen. De melkprijs mag dan goed zijn, het gevoel is dat momenteel beslist niet. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling."

"Voor de prijsvorming bij de fosfaatrechten is het wellicht nog positief. Ik verwacht dat er veel melkveehouders zijn die zeggen: bekijk het maar, ik stop. FrieslandCampina zet de toon wat mij betreft, ook richting de politiek, op een verkeerde manier op een verkeerd moment. Het duurzaamheidsverhaal snap ik en ik zie het belang ook wel. Maar dat betekent niet dat ze de intensieve boer op slot moeten en mogen zetten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
Abonnee
gemengde boer 2 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10875374/ik-begrijp-kritiek-op-kringloopwijzer-niet][/url]
Ben het helemaal eens met zijn kritiek op Campina, jarenlang melk aan geleverd ouders zelfs al en dan nu harde eisen stellen.
Met kringloopwijzer oneens, wij hebben gemengd bedrijf alle resultaten in de akkerbouw tellen niet mee met kringloopwijzer, wie heeft zoiets bedacht?, en LTO en accountantsbureaus lopen er gewoon achteraan, de ene verdiend daar gewoon goed aan de ander kan geen vuist meer maken. CAMPINA is een beetje de baas in koeienland.
herman 2 Augustus 2017
Oeps , de mening van een intensieve melkveehouder die neerbuigend kijkt naar grondgebonden melkveehouder , hoezo verdeeldheid .
Peters 2 Augustus 2017
Deze man zal zelf ook nooit één les economie gevolgd hebben, dan had hij Brabant namelijk al lang verlaten. Eens met zijn kritiek op de zeurzakken die een hoop grond van pa geërfd hebben (lees voor een appel en ei gekregen).
Jan 2 Augustus 2017
Gemengde boer:
Kringloopwijzer rekent ook bedrijven van akkerbouw mee en dit moet ook nog beter worden. Wij hebben ook een gemengd bedrijf en alles wordt daarin meegenomen.
Herman: deze boer kijkt volgens mij helemaal niet neerbuigend naar een grondgebonden melkveehouder, maar maakt gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Boeren in Brabant rekenen over het algemeen beter. Waarom? Omdat ze wel moeten met slechtere en toch (veel) duurdere grond. Als je minder dan 25
herman 2 Augustus 2017
Economie is leveren waar vraag naar is , economie is niet produceren en maar hopen dat er vraag naar is ( er staat trouwens nergens een bordje in nederland dat we de wereld moeten voeden ) . Tijden ( vraag ) veranderen en deze boer komt daar nu ook achter alleen voor hem is er geen weg terug meer ( daarom verschuilt hij zich achter inflatie ( afgelopen jaren nauwelijks inflatie ) .
driepint 2 Augustus 2017
Geachte heer van Grinsven,

u bent zich ook bewust dat u een fosfaatproductie heeft toegewezen gekregen die u op 2 juli helemaal niet had? De fosfaatrechten zijn namelijk forfaitair uitgedeeld, terwijl u waarschijnlijk destijds ook al heel efficiënt werkte. Zolang we in een wereld leven die fosfaatrechten uitdeelt aan een fosfaatproductie die er nooit is geweest, blijven we ook leven in een wereld die straft op basis van een kilogram fosfaat die er nooit geweest is. Ik neem aan dat u niet uw forfaitair verkregen rechten deels inlevert?

U wil met zo min mogelijk kosten uw stal volzetten, terwijl uw grondgebonden collega's hun eigen mest op hun eigen grond willen brengen. Daar moeten we samen aan uit zien te komen. Dat betekent dat extensief wellicht de KLW moet omarmen om u de ruimte te geven, terwijl intensief in moet leveren om de extensieve veehouder de mogelijkheid te geven zijn latente ruimte te benutten. Eerlijk gezegd denk ik dat u de extensieve collega harder nodig heeft dan andersom. Wat minder veroordelend reageren zou u helpen in het bereiken van uw doel
nuchter 2 Augustus 2017
Bij dit soort discussies gaat het vaak meer over hoe pakt het voor mijn portemonnee uit dan over het feit of iets nu echt iets bijdraagt aan het doel.
De grote intensieve boeren vinden alles best als het maar weer ontwikkelingsruimte voor het bedrijf oplevert of de mest afvoer goedkoper maakt. De grondgebonden of gemengde bedrijven hebben alleen maar weer een stuk extra administratie.
Boerin 2 Augustus 2017
Lieve mede-veehouders, wanneer beseffen we ons nu eindelijk dat wij ons moeten aanpassen aan de consument in plaats van andersom. Ik zie het om mij heen in onze gemengde (agrarisch-niet agrarische) vriendenkring. Zelfs daar moeten wij ons als weidend melkveebedrijf met 200 koeien steeds meer gaan verdedigen. En vrienden worden vegetariër of flexitariër en zweren zuivel af ondanks hun contacten met een boer... De melkveehouderij in NL zal het roer om moeten gooien, hoe moeilijk en pijnlijk het ook is anders missen we met z'n allen de trein. Het ei van columbus heb ik ook nog niet gevonden, maar ik ben wel blij met de bemoeienis van FrieslandCampina. Stil staan is dood gaan...
KLW! 2 Augustus 2017
Natuurlijke scoort een intensieve veehouder beter met de KLW omdat de verliezen die elders gemaakt worden vanwege mestafzet en voeraankoop op andere grond niet meegenomen worden in de KLW!
Tevens is de KLW ontwikkeld als instrument om aan te tonen waar een bedrijf staat en niet om een bedrijf op af te rekenen. (vraag maar na bij de uitvinder ervan)
eens 2 Augustus 2017
Eens met van Grinsven, op de kritiek mbt FC na dan. Het is de taak van FC om marktgericht te blijven. Oké, de timing van de introductie van het duurzaamheids programma is idd een beetje lomp. Ik had liever gehad dat LTO stevige kritiek kreeg. Het komt blijkbaar de LTO bestuurders (want dat zijn ook gewoon boeren) goed uit dat er een grondgebonden eis op ons pad komt. Grondgebondenheid is het speeltje van de linkse politiek. Waarom is grond van de buurman niet meer geschikt om als grondgebondenheid te functioneren? Omdat deze niet vermeld staat op de gecomb. opgave! Dat is toch van de zotte.
Abonnee
blokske land 3 Augustus 2017
Ik weet niet op termijn of dat met een hoop stenen meer verdiend hebt als met een hoop grond????!!
Oneens 3 Augustus 2017
Grond van de buurman mee laten tellen in de gecombineerde opgave is pas van de zotte. Dat is al jarenlang in brabant gedaan met als gevolg de intensieve veehouderij zoals die nu is. En gefeliciteerd, brabant krabbelt terug, boeren klagen en het hele imago van de sector is naar de knoppen. Nee, als je koeien wilt moet je gewoon zorgen dat je bunders hebt. Dan werkt alles ineens beter mee; voer van eigen grond en mest op eigen grond. Ben je gelijk een stuk onafhankelijker, ook van de overheid
jpk 3 Augustus 2017
In iedere oorlog blijven er soldaten over
Ilk hoop dat er veel soldaten overblijven
jpk 3 Augustus 2017
In iedere oorlog blijven er soldaten over
Ilk hoop dat er veel soldaten overblijven
peter 3 Augustus 2017
@ boerin,

Jij snapt het nog niet hoe het werkt met consumenten. is er schaarste dan is er markt en is er overvloed dan is er geen markt jullie willen je product door de strot duwen van de consument maar dit werkt NIET.
Als RFC duurzaam wil worden dan laat de leden stoppen met de dieren rotzooi te voeren (vetten voor extra vet in melk) grasland spuiten met tonnen vergif en dan mineralen bij kopen! en bijvoorbeeld soja,uit zuid amerika of afrika (hoeveel stookolie per schip is de lucht in gegaan en hoeveel bossen zijn hiervoor gekapt?) is dit de kringloopwijzer (duurzaamheids programma rfc). Als jullie gewoon produceren van gras en mais dus 7000liter melk per koe dan hoef je bij de consument niks uit te leggen. DE consument is blij dat hij een beetje GOEDE MELK krijgt want er is immers schaarste! Waarom worden de zogenaamd GROOTTE jongens door rfc beschermd (bang voor RABO etc.) met de kleinjes te kleineren, want of ik 10koeien melk of 1000 koeien het duurzaamheids- programma van bijvoorbeeld gezondheids dienst voor dieren zijn even duur voor klein en groot dus grootte jongens blijven maar profiteren over de rug van de kleintjes!!! met als gevolg dieren uitbuiten en maar méér produceren per dier door zogenaamd fosfaat efficienter te produceren. En dan het teveel geproduceerde melk niet kwijt kunnen en boerin gaat nog aan zichzelf twijfelen hoe zot is dat!!??
peter 3 Augustus 2017
@ boerin,

Jij snapt het nog niet hoe het werkt met consumenten. is er schaarste dan is er markt en is er overvloed dan is er geen markt jullie willen je product door de strot duwen van de consument maar dit werkt NIET.
Als RFC duurzaam wil worden dan laat de leden stoppen met de dieren rotzooi te voeren (vetten voor extra vet in melk) grasland spuiten met tonnen vergif en dan mineralen bij kopen! en bijvoorbeeld soja,uit zuid amerika of afrika (hoeveel stookolie per schip is de lucht in gegaan en hoeveel bossen zijn hiervoor gekapt?) is dit de kringloopwijzer (duurzaamheids programma rfc). Als jullie gewoon produceren van gras en mais dus 7000liter melk per koe dan hoef je bij de consument niks uit te leggen. DE consument is blij dat hij een beetje GOEDE MELK krijgt want er is immers schaarste! Waarom worden de zogenaamd GROOTTE jongens door rfc beschermd (bang voor RABO etc.) met de kleinjes te kleineren, want of ik 10koeien melk of 1000 koeien het duurzaamheids- programma van bijvoorbeeld gezondheids dienst voor dieren zijn even duur voor klein en groot dus grootte jongens blijven maar profiteren over de rug van de kleintjes!!! met als gevolg dieren uitbuiten en maar méér produceren per dier door zogenaamd fosfaat efficienter te produceren. En dan het teveel geproduceerde melk niet kwijt kunnen en boerin gaat nog aan zichzelf twijfelen hoe zot is dat!!??
@redactie 3 Augustus 2017
"hoe je het went of keert" is niet hetzelfde als "hoe je het wendt of keert".
Erik bedoelt het 2e maar het zal wel op het 1e uitdraaien omdat er iets gaat veranderen.
Sook 3 Augustus 2017
Ik snap deze boer Erik niet dat hij HET niet snapt!!!
mvt 3 Augustus 2017
zeker eens met Erik ,Je kunt dmv de cijfers van KLW steeds verder optimaliseren waar we als'" Agrarisch nederland"' gezien het rapport van ABN, al perfect mee voorop lopen. Tja het tijdstip van het communiceren van campina is zeker niet best, ook al wisten we in de lente dat er weer iets aan zou komen . Maar gezien de onverantwoordelijke ondoordachte besluiten van brabant die veel familiebedrijven wel eens de das om kunnen doen is het misschien ook wel goed van campina om de regie zelf in de hand te houden om zelf met voorstellen te komen die wel voor alle leden werkbaar zijn. Al met al een goed stuk waar meer reactie zal komen
jos 4 Augustus 2017
Meneer denkt te veel economisch , dat is op langer termijn niet duurzaam en niet vol te houden . als het mijn bedrijf was zal ik wel breder gaan denken.
Jos van Vonderen 4 Augustus 2017
Men leert ook niets van elkaar.****

Eerst waren het de glastuinders die geknipt en geschoren werden. (wasserbomben)
Daarna kwamen de legpluimveehouders aan de beurt. (kooi-ei-verbod) *
Vervolgens de varkenshouders die de bietenbrug op mochten in 1997.**
In het begin van deze eeuw waren het weer de rundveehouders die met de brokken van MKZ te dealen hadden.***
*Kreeg vervolgens met vogelgriep, plofkip en nu fidronil te maken.
**Kreeg vervolgens het volgende om de oren geslagen; 4 daagse eis, uitval biggen, (in het Brabantse tot een inquisitie uitgeroepen!) ammoniak beleid en als laatste is het brandveiligheidsbeleid alweer in de maak.
***Kreeg te maken met onthoornen van kalveren, het scheiden van kalf en koe, weidegang en grondgebondenheid.

****Kijk waar de glastuinders nu staan en laat men zich nu beraden hoe ze uit die crisis gekomen zijn. Trek daar lering uit! (Het is wel de opmaat naar schaalvergroting. En als we dat met z'n alle dit niet willen kunnen we er misschien de les in leren hoe het dan anders moet.)

Wanneer men dit niet doet blijven we in een cirkeltje praten en probeert men ieder voor zich het wiel weer uit te vinden. En kan ik nu al voorspellen dat de volgende crisis zal zijn:

Kippen zijn ongewenst vanwege te hoge uitstoot van fijnstof en het gevaar voor ESBL.

Varkens zijn een haard voor Hepatitis E, veel dierenleed door branden en er lopen te veel free raiders rond die doen wat ze willen.

Melkvee gaat de gewenste weidegang niet halen, moet financieel een aderlating doen door het niet meer verkrijgen van derogatie en als oplossing komen ze met gevaarlijke vergisters.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden