Tenzij veestapel groeit

Veehouderij komt dit jaar onder fosfaatplafond

18 Augustus 2017 - Esther de Snoo - 1 reactie

Aan het einde van 2017 zou de Nederlandse veehouderij niet meer fosfaat uit dierlijke mest moeten produceren dan is toegestaan. Dat betekent dat de veestapel de komende maanden dan niet meer moet groeien. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken vrijdag 18 augustus.

De productie van melkveefosfaat is in de eerste helft van 2017 met 8,3 miljoen kilo gedaald. Dat is voldoende om aan het einde van dit jaar onder het Europese fosfaatplafond te komen. Dat zou goed nieuws zijn, omdat dan de derogatie voor de komende 4 jaar behouden is. 

Veestapel mag de komende maanden niet groeien

De voorwaarde is dan wel dat boeren de komende maanden hun veestapel niet opnieuw laten groeien. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van het ministerie van Economische Zaken vrijdag 18 augustus in een brief aan de Tweede Kamer.

160.000 koeien minder
De fosfaatdaling is het directe gevolg van het fosfaatreductieplan, dat vorig jaar is opgesteld. Het fosfaatreductieplan heeft in het afgelopen half jaar een inkrimping van maar liefst 160.000 dieren opgeleverd.

Ook is het fosforgehalte in veevoer drastisch verlaagd. Een private regeling, die de varkenshouders stimuleert om fosforarmer veevoer af te nemen, levert naar verwachting nog een verdere reductie op van 0,8 miljoen kilo fosfaat. 

Voor het eind van het jaar
Nederland moet voor het einde van het jaar weer onder het Europees fosfaatplafond komen om de derogatie te behouden. Met de behaalde afname van 8,3 miljoen kilo is het doel van het fosfaatreductieplan, om in 2017 in totaal 8,2 miljoen kilo fosfaat te reduceren, binnen handbereik.

Wel blijven er nog een aantal risico's, die het behalen van het doel in gevaar kunnen brengen. Een voorbeeld daarvan is een mogelijk hoger fosforgehalte in ruwvoer, als gevolg van de gunstige weersomstandigheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tem 21 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10875606/veehouderij-komt-dit-jaar-onder-fosfaatplafond][/url]
onder het plafon zegt nog niks over de derogatie,daarvoor moet de politiek eerst onderhandelen.ik hoop dat er ook nog word gelobied door de akkerbouw want die heeft niks aan de derogatie.dus afschaffen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden