Inside: Zuivelmarkt

Prijzen boter en melkpoeder stijgen op wereldmarkt

21 September 2017 - Kimberly Bakker

De prijzen van melkpoeder en boter zijn behoorlijk gestegen op de wereldmarkt. Meer weten? Neem een abonnement op 'Melk & Voer Pro'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen voor melkpoeder stegen vooral op de beurs in Nieuw-Zeeland, terwijl de boterprijzen toenamen op de beurs in Chicago. De resultaten op de Global Dairy Trade werden als verrassend ervaren, omdat de waarde van vetten juist toenam. De eiwitrijke producten lieten een daling zien. 

Wereldmarkt op weg naar Europese prijzen

Groene cijfers voor boter en melkpoeder
De boterprijzen stegen op de Global Dairy Trade met circa 1,2% tot een recordhoogte van $6.026 per ton. De stijgende prijzen op de Global Dairy Trade tonen aan dat de wereldmarkt op weg is naar Europese prijzen, die momenteel erg hoog liggen. De hoge boterprijs is wordt voornamelijk veroorzaakt door de grote wereldbevoorrading en de stijgende vraag naar producten met botervetten. 

De prijs van volle melkpoeder steeg op de spotmarkt in Chicago met 1,1% tot $3.105 per ton. Dat is de eerste stijging in 2 weken tijd.

Botervet steeds populairder
De verwachting voor de gemiddelde Amerikaanse boterprijs is dit jaar naar beneden bijgesteld. Daarmee komt de prijs uit op $2.355 tot $2.395 per pond. Dat is gelijk aan $5.192 tot $5.280 per ton. De schatting komt daarmee ongeveer $100 per pond lager uit dan eerder werd verwacht. 

De Amerikaanse boterprijzen zijn de afgelopen periode gedaald, omdat de export terugliep. Echter, de prijzen staan nog steeds erg hoog, omdat de vraag uit het eigen land behoorlijk hoog ligt.

De vraag naar producten met botervet is de afgelopen tijd fors toegenomen. Dit komt met name door de opvatting dat botervetten gezonder zijn dan transvetten. Daarbij hebben onderzoeken aangetoond dat botervetten mogelijk gezondheidsvoordelen met zich mee brengen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden