Inside: Voermarkt

Voergrondstoffen wereldwijd ruim voorradig

2 Oktober 2017 - Wouter Baan

Voor het eerst sinds januari noteert Standaardbrok A weer onder de €21 per 100 kilo. Een beweging die de Mengvoerprijsindicator al voorspelde. Ook andere rundveevoeders dalen in prijs. De reden? Lees verder met een abonnement op 'Melk & Voer Pro'.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over september noteert standaardbrok A €20,95 per 100 kilo, een daling van €0,10 ten opzichte van de voorgaande maand. Dit blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research (WUR). Ten minste tot februari voorziet de Mengvoerprijsindicator een dalende trend. De prijs van eiwitrijke brok daalt in september met €0,15 tot €23,95 per 100 kilo. De prijs van snijmaiskernbrok levert €0,55 in tot €30,40 per 100 kilo.

Tekst gaat verder onder de grafiek.De prijs van standaardbrok A daalt naar het niveau van 2016.

Meer Soja in VS
De prijs van voegrondstoffen zijn ruim voorradig, waardoor de prijzen overwegend onder druk staan. De International Grain Council (IGC) heeft de wereldwijde prognose van soja met 1 miljoen ton verhoogd tot 348 miljoen ton, tegenover 351 miljoen ton in 2016.

In de Verenigde Staten (VS) pakt de oogst dit jaar waarschijnlijk 2,5 miljoen ton ruimer uit tot 119,5 miljoen ton. Ondanks dat de VS goede exportcijfers kan weerleggen, lijkt de sojaprijs weinig aanstalten te maken naar boven, al is de trend eerder stijgende dan dalende. Soja op de CBoT sloot vrijdag 29 september op $355,77 per ton.

Tekst gaat verder onder de grafiek.De slotkoers van soja, op de CBoT, is erg wisselvallig te noemen.

Kleinere maisoogst, veel voorraad
De IGC heeft de maïsoogst met 12 miljoen ton naar boven gecorrigeerd tot 1.029 miljoen ton. Dit is lager dan vorig jaar, toen wereldwijd 1.079 miljoen ton werd geoogst. Echter, dat was een recordjaar. De EU oogst dit jaar waarschijnlijk 58,9 miljoen ton, tegenover 60,5 miljoen ton vorig jaar. Dat de maïsoogst lager uitpakt dan vorig jaar, geeft vooralsnog geen opwaartse prijsstimulans. De voorraden puilen nog uit van eerdere oogstjaren.

Het USDA (Het Amerikaanse ministerie van Landbouw) schat de binnenlandse maïsvoorraden per 1 september op 2.295 miljoen bushels, de grootste voorraad sinds 1988. De markt had overigens op nog meer gerekend. Sinds begin augustus zit de maïsprijs op de Matif in een dalende teneur. Vrijdag sloot de notering op €155,50 per ton. In de VS, op de CBoT, zit de maïsprijs wel in de lift. Dit als gevolg van de zwakker wordende dollar in die periode. De CBoT sloot vrijdag op $139,86 per ton, begin september werd nog kortstondig onder de $130 per ton genoteerd.

Tekst gaat verder onder de grafiek.Maïs laat ook een dalende tendens zien.

Voorraad tempert tarwe
In de afgelopen weken zat de tarweprijs overwegend in de lift. Als gevolg van, naar boven toe bijgestelde oogstprognoses in de VS, sloot de Matif vrijdag echter €1 lager op €166 per ton. Wereldwijd heeft de IGC de tarweoogst met 6 miljoen ton verhoogd tot 748 miljoen ton. De verwachting is dat de tarweprijs voorlopig blijft handelen tussen een bandbreedte van €163 en €175 per ton.  

Ook tarwe laat sinds kort een dalende lijn zien. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden