Cono Kaasmakers verbiedt

'Pensbestendige vetten beschadigen kaas'

3 Oktober 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 2 reacties

Cono Kaasmakers verbiedt per direct het gebruik van pensbestendig voedingsvet. "Dit vet beïnvloedt de kwaliteit van de kaas negatief. Het verbod loopt totdat er meer resultaten uit onderzoek bekend zijn." Zo meldt Wim Betten, directeur van Cono Kaasmakers.

Volgens Cono beschadigen deze de harde vetten eerder door het transport, waardoor vetzuren vrijkomen. Het risico dat dit de smaak van de kaas negatief beïnvloedt, is te groot.

Het verbod geldt tot het onderzoek is afgerond

Er wordt nu een onderzoek ingesteld naar de invloed van pensbestendig voedingsvet op melkvetten. Het verbod geldt in ieder geval totdat er onderzoek is gedaan naar de schade van deze vetten. Zolang niet duidelijk is wat het effect is, mogen de pensbestendige voedingsvetten niet worden gebruikt in de kaas.

Per direct verbod ingesteld
Het verbod gaat per direct in. “Wel hebben we een afbouwperiode ingesteld van 2 weken. Onze melkveehouders krijgen hierdoor wel de tijd om hun voer met bestendig vet op te voeren", zegt de directeur.

Het probleem speelt al langer, geeft Betten aan: "Daarom zijn we begonnen met monitoring. In het verleden heeft een soortgelijke ervaring plaatsgevonden met tarwegistconcentraat. Dit heeft toen voor veel problemen gezorgd en dat willen we nu proberen te voorkomen."

Waarom nu?
Het verbod komt op een moment dat steeds meer veehouders deze vetten gebruiken. Als de koeien weer op stal gaan, wordt meer maïskuil gevoerd. De opname van pensbestendige vetten neemt daardoor toe en dat, in combinatie met het bestendige vet, kan het risico op schade vergroten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Eric Hulst 3 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876069/pensbestendige-vetten-beschadigen-kaas][/url]
Prima beslissing van CONO. Alles voor de beste smaak en smedigheid van BeemsterKaas en de andere CONO-merken. Want met de beste kwaliteit betaalt CONO de beste melkprijs nu en in de toekomst.
Ton Westgeest 3 Oktober 2017
Helemaal mee eens Eric, we moeten dagelijks alert zijn op nieuwe stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het product of dat nu melkproducten zijn of kaas. We moeten kost wat kost het imago verbeteren van de melk, of dat nu met tarwegistconcentraat, vetten, diermeel of kunstmest in het voer is. Het is alleen jammer dat de Cono nog steeds de wedstrijd in duurzaamheid aan blijft voeren met elke keer weer nieuwe regels. Regels die niets toevoegen, niet te controleren zijn, geld/tijd kosten en gevaarlijke schijnzekerheid opleveren. Dat de Cono een of twee cent meer betaalt nu en in de toekomst is hard nodig alleen al voor de extra kosten en tijd die de extra regels met zich mee brengen.
Ton Westgeest 10 Oktober 2017
En het volgende schandaal is alweer geboren: Ben & Jerry met landbouwgif. Hoe kan dat nu? Alles is geborgd? Alles moest wijken om Ben & Jerry te beleveren....Caring Dairy ingevoerd en allerlei debiele regels, om maar zo duurzaam mogelijk te lijken! Dit bedoel ik nu met dom bezig, een heleboel kosten gemaakt bij fabriek en boer en wat is de uitkomst? schijnzekerheid!!
En wat is het volgende????
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Cono noteert bescheiden plus melkprijs over maart

Nieuws Melk

Cono Kaasmakers verrast met nabetaling

Nieuws Melk

Cono plust opnieuw bij met voorschotprijs februari

Nieuws melk

Cono houdt voorschot voor vierde keer gelijk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden