Inside: Voermarkt

GMO-vrije soja wordt steeds populairder

17 Oktober 2017 - Erik Colenbrander

GMO-vrije sojabonen worden steeds populairder en dat is goed nieuws voor de Europese veehouderij. Momenteel houdt een beperkt aanbod de prijzen hoog, maar de hoge prijzen hebben de aandacht weten te trekken van akkerbouwers. Boerenbusiness schetst de situatie op de markt voor GMO-vrije sojabonen en schroot.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van GMO-vrije sojaschroot bedraagt in Noord-Duitsland bijna €500 per ton. Gentechvrij sojaschroot (met 44% eiwit) kost in Noord-Duitsland €200 per ton meer dan reguliere sojaschroot uit Zuid-Amerika. In het noorden van Italië, waar in Europa veruit de meeste sojabonen worden geteeld, kost GMO-vrije sojaschroot ongeveer €50 per ton minder dan in Noord-Duitsland. Prijzen uit de Balkanlanden zijn niet bekend, maar ook in Zuidoost-Europa neemt het aanbod GMO-vrije sojabonen toe.

Voor toetreding tot de EU was het gebruikelijk

De Donau Soja Organisatie, dat haar kantoor enkele jaren geleden in het Oostenrijkse Wenen heeft gevestigd, verstevigde dit voorjaar de samenwerking met GMO-vrije telersorganisaties in Servië, Bulgarije en Roemenië. In deze landen was voor de toetreding tot de Europese Unie (EU) de teelt van soja, waarbij gebruik werd gemaakt van genetisch gemodificeerde rassen, gebruikelijk. Overigens is Hongarije al wel aangesloten bij de Donau Soja Organisatie, die garant staat voor de certificering van gentechvrije-sojabonenteelt.

Nederland heeft de wind mee
In Nederland heeft de teelt van nedersoja dit seizoen de wind mee. Ook dankzij de orkaan Ophelia, die bij ons zorgde voor uitzonderlijk warm en droog weer in de cruciale eindfase van de oogst, waardoor de kans op een financieel gunstig resultaat voor de telers toeneemt. Minder droogkosten en een hoger eiwitpercentage.

Agrifirm plant meldt recordopbrengsten van 4,5 ton soja en een eiwitpercentage van 42%. Bij een opbrengst van €500 per ton sojabonen wint de teelt het dit jaar van het graansaldo. Bovendien heeft soja als voordeel dat het stikstof aan de bodem toevoegt.

Gentechvrij voedsel is een snelgroeiende markt

Gentechvrije melk
Vanwege de introductie van gentechvrije melk in Nederland door FrieslandCampina neemt de vraag naar GMO-vrij sojaschroot toe. De zuivel afkomstig van de melkveebedrijven die aan de FrieslandCampina pilot deelnemen is grotendeels bestemd voor de Duitse markt. Daar is gentechvrij voedsel een snelgroeiend marktsegment.

De supermarktketen NettoMarken gaat onder het label ‘Ohne Gentechnik’ ook varkensvlees verkopen in Duitsland. In Denemarken verkoopt zuivelgigant Arla alleen nog maar GMO-vrije drinkmelk in de supermarkten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden