Inside: Zuivelmarkt

Prijs voor vrije melk neemt weer toe

16 November 2017 - Herma van den Pol

Vrije melk schrijft opnieuw een hogere prijs op, zo blijkt uit de DCA notering voor spotmelk. Toch valt het herstel in het niet bij de vlucht die de roomprijs neemt. De Kerst komt in zicht. Ook de melkaanvoer laat een interessante wending zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een week van storingen en onderhoudswerkzaamheden, is week 46 een relatief rustige week. Het geeft de prijs voor rauwe melk de kans om aan te trekken tot €33 per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd). De prijzen in Duitsland zijn vaster. Zo schrijft het noorden van het land een prijs op van €34 per 100 kilo en komt de prijs in het zuiden uit op €35 per 100 kilo. 

6,75

euro

noteert room

Prijsrally in room
De prijsstijging van room is veel groter. Noteerde deze een week eerder nog een prijs van €6,30 per kilo af fabriek, in week 46 pakt de prijs door naar €6,75 per kilo. Het is een prijs die gesteund wordt door vraag vanuit de retail. Met de Kerst in zicht kwam er nog onverwacht veel vraag, terwijl het aanbod maar beperkt is.

Bij boter was deze week ook wat aan de hand. Zo noteerde ZuivelNL een stabiele €497 per 100 kilo. Een prijs die volgens de boterhandel het gevolg is van oudere voorraden, die vervolgens lagere prijzen opbrengen. Verse boter gaat daarentegen weg tegen hoge prijzen. Die wordt geraamd op €515 per 100 kilo.

Druk op melkpoeder
Er staat opnieuw wat druk op magere melkpoeder. Hoewel de EU indrukwekkende exportcijfers laat zien, vertaalt dit zich niet door naar de markt. Een direct gevolg van de interventieregeling. ZuivelNL houdt de prijs op €146 per 100 kilo. Magere melkconcentraat zakt weg naar €1.200 per ton droge stof af fabriek. Volle melkpoeder deed een relatief klein stapje terug naar €252 per 100 kilo.

Wisselende geluiden zijn er bij kaas. Gouda en Edam folie blijven hangen tussen de €2,40 en €2,50 per kilo. Tegelijkertijd wordt er gesproken van een export die zich goed weet te handhaven. In combinatie met de wei kan het goed nieuws zijn, maar de lage prijzen voor folie manen tot voorzichtigheid.

Melkaanvoer
In Duitsland is de voorsprong over oktober opgelopen tot 3,8% ten opzichte van een jaar eerder. Week 44 schrijft 4,4% meer melk op. Frankrijk noteerde een stijging van 4,5% meer melk over oktober. November wordt begonnen met een plus van 5,9%. Ook Nieuw-Zeeland publiceerde nieuwe cijfers. Oktober schrijft een plus van 2,7% op ten opzichte van een jaar eerder. Waarmee de achterstand verdampt is. De kiwi's proberen de hogere melkaanvoer langere tijd vast te houden wat inhoudt dat er nog genoeg melk aankomt.  

Prognose melkprijs
De fundamenten zijn niet veranderd. Voor nu blijft de kans op een stabiele prijs het grootst. Het gat tussen de daadwerkelijk valorisatie van melk en de melkprijs die melkveehouders ontvangen, blijft onverminderd groot.Roomprijs weer gestegen naar €6,75 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden