Meer koeien, minder geld

Zijn de trends bij Canadese melkers een voorbode?

28 November 2017 - Herma van den Pol - 1 reactie

Minder melkveehouders, een lagere marge per liter en grotere bedrijven dwingen de Canadese zuivelsector om in beweging te komen. Nu de Nederlandse melkveehouderij nog maar een klein stapje verwijderd is van het fosfaatrechtenstelsel kan de vraag gesteld worden of de ontwikkelingen in Canada een voorbode zijn voor Nederland.

Aangezien de Canadese melkveehouderij aan handen en voeten gebonden is door een melkquotum, spelen ze in de wereldmarkt doorgaans geen grote rol. Anders dan dat met het aantreden van president Trump, de samenwerking met de Verenigde Staten (VS) onder druk is komen te staan.

Concurrentie voorkomen

Is het quotum een rem op de groei?
Het melkquotum houdt in dat de Canadese melkveehouder geremd wordt in zijn groeimogelijkheden. Dat is goed nieuws, want de veerijke provincies bevinden zich op ongeveer dezelfde hoogte als de grasrijke melkveehouderijgebieden in Europa. Geen melkquotum had ervoor kunnen zorgen dat Canada een grote concurrent zou worden voor de Europese Unie (EU). 

De meeste Europese lidstaten kunnen, dankzij het einde van het melkquotum, een nieuwe koers inzetten. In Nederland geeft de mestwet die ruimte niet en worden vanaf 1 januari 2018 fosfaatrechten ingevoerd. Het houdt in dat melkveehouders te maken krijgen met nieuwe kaders. 

In Canada blijkt een beschermde markt geen garantie te zijn voor kleine familiebedrijven. Gemiddeld telt een bedrijf daar net geen 128 melkkoeien, vaarzen en melkkoeien. De veerijke staten Quebec en Ontario kennen, met een gemiddelde van 108 dieren, de kleinste bedrijven. In Brits Colombia blijken de bedrijven, met gemiddeld net geen 300 dieren, het grootst. Aldus de cijfers voor 2017 van het Canadese bureau voor de statistiek.

Er gebeurt veel
Ondertussen blijven de bedrijven groeien. "Er gebeurt veel in de melkveehouderij", aldus Brian van Doormaal, algemeen manager van Canadian Dairy Network (CDN). Deze partij gaat samenwerken met con-collega's CanWestDHI en Valacta. De enige reden dat ze niet gaan fuseren, heeft te maken met de financiering. Dit is per provincie anders geregeld. Door een fusie ontstaat een andere entiteit en moet er veel meer gereld worden. 

Duk op de marge

De bedrijven zijn actief op het gebied van genetica en bedrijfsmanagement. Samen zijn ze 3 van de grootste spelers en nemen vrijwel alle melkveehouders direct of indirect diensten bij ze af. "Lagere melkprijzen drukken de marge en tegelijkertijd komen er minder melkveehouders, maar worden de bedrijven groter. Als gevolg daarvan zeggen melkveehouders dat ze zoeken naar efficiëntie. Wij reageren proactief en wachten niet op een crisis." Niet alleen de financiën op het erf dwingen servicepartijen om samen te gaan, maar ook de automatisering maakt verandering noodzakelijk.

Melkinstallatie bron van informatie
Aanbindstallen, melkstallen en automatische melksystemen zijn steeds vaker in staat om de dagelijkse melkproductie bij te houden, maar ook andere waardes te meten (zoals cellen en progesteron). Dit laatste helpt bij de bepaling van tochtigheid en dracht. Allemaal kostbare informatie, dat voorheen met monsters verzameld werd. Nu hoeft dat niet meer, maar moet de sector, om de informatie om te kunnen zetten in bruikbaar materiaal, meer gaan samenwerken.

Is dit het voorland voor de Nederlandse zuivelsector? Een organisatie waar genetica, automatisering en laboratoria verenigd zijn? Een gemiddeld melkveebedrijf met minimaal 108 dieren en melkveehouders die werken met krimpende marges? Invoering van de fosfaatrechten, in combinatie met een fosfaatbank, maken het wel steeds realistischer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 28 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876719/zijn-de-trends-bij-canadese-melkers-een-voorbode][/url]
"Een gemiddeld melkveebedrijf met minimaal 108 dieren ", wat is het nu, ? Verder, de CETA, de opening van de Canadese markt, toegejuicht door oa de Europese zuivelsector. Zal een geduchte concurent opleveren ipv een lucratief afzetgebied. De zoveelste misser in landbouwbeleid, niet voor de handel, maar voor de boer.
Brad 29 November 2017
Wat is nu de clou van het verhaal? Hier wordt een haast communistisch systeem vergeleken met een vrijmarkt systeem waar wij door regelgeving niet optimaal kunnen benutten. In het huidige systeem is het in bv Ontario vrijwel onmogelijk efficiënt te groeien omdat quotum niet van een op andere locatie verplaatst kan worden... of deze dan meer gaan samenwerken is dan ook maar zeer de vraag en waarom zou je ook als je nu in een aanbindstal (die daar nog heel gewoon is) een prima boterham kan verdienen, innovatief zou ik de sector er in iig niet willen noemen. Het zou nieuws zijn als de productie wordt opgeschroefd een serieuse export wordt opgezet en daarmee ook het quotumsysteem ten val komt. Dat zou voor nlse boeren juist perspectief bieden echter zit er volgens mij geen enkele Canadese boer op quotum afschaffing te wachten
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden