Inside: Zuivelmarkt

Hoge melkprijs sust onrust bij veehouder niet

6 December 2017 - Herma van den Pol

De uitbetalingsprijzen richting melkveehouders liggen ruim boven de waardering voor vrije melk. Toch is het erg onrustig onder de melkveehouders. De leden van FrieslandCampina blijken zelfs rond te kijken om te zien of een andere verwerker ze meer te bieden heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanaf 1 januari 2018 treedt het stelsel van fosfaatrechten in werking, maar het is nog wachten op een concrete invulling van de rechten. Het levert vooralsnog een stukje onzekerheid op. Daarnaast is er ook nog de angst dat FrieslandCampina een fikse korting invoert over de laatste liters melk.

Daarvoor speelden er ook al veel zaken die de onrust aanwakkerden. Zo is er sprake van een boycot op grup- en aanbindstallen vanuit de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO).

40,91

euro

per 100 kilo tot nog toe over november

Sentiment niet goed
Alles bij elkaar heeft het zijn weerslag op het sentiment onder de melkveehouders. Doorgaans leveren lage prijzen onrust op, maar richting het einde van 2017 is het tegendeel waar. Zo schrijven FrieslandCampina, Cono, DOC Kaas en Bel Leerdammer een gemiddelde melkprijs op van €40,91 per 100 kilo (bij een jaarleverantie van 600.000 kilo, met 4,41% vet en 3,47% eiwit). Een gemiddelde notering die de boeken in kan gaan als bovengemiddeld.

In het verleden was vooral een periode van een lage melkprijs reden om op zoek te gaan naar een andere afnemer. Sinds het einde van het melkquotum blijkt dit niet meer de aanjager te zijn voor een overstap. Zo blijkt op de beurs in Gorinchem dat melkveehouders zoeken naar een partij die aansluit bij de eigen ideeën en verwachtingen.

Ongelukkige uitspraken vanuit de hogere rangen binnen melkverwerkers (richting de media), zijn al voldoende om melkveehouders aan te moedigen een andere verwerker te zoeken. Ook de visie richting grupstallen of de manier waarop wordt omgegaan met het doorvoeren van de plannen rondom duurzaamheid maken of melkveehouders zich nog thuis voelen bij een afnemer.

Wie biedt melk aan?
De melkveehouders die melk aanbieden zijn leden van DOC Kaas, maar ook leden van FrieslandCampina. Het nieuws over een mogelijke boycot lijkt de spreekwoordelijke druppel op de hete plaat. Het nieuws kwam echter pas naar buiten nadat het moment om het lidmaatschap op te zeggen, verstreken was.

De vraag is dan wie volgend jaar nog achter het besluit staat om over te stappen. Een andere groep, die op zoek is naar een andere afnemer, blijken de leveranciers die leveren aan Bel Leerdammer. Opmerkelijk genoeg blijkt de afnemer in België juist weer meer in trek te zijn.

Weidegang pre voor veel verwerkers 

Wie zoekt er nog melk?
Afscheid nemen van een verwerker is niet eenvoudig, maar een nieuwe afnemer zoeken blijkt ook een uitdaging. Zo is de eis bij vrijwel alle verwerkers weidegang. Alleen A-ware is hier een uitzondering. De kaasmaker, met fabriek in Heerenveen, neemt ook melkveehouders aan zonder weidegang. Sowieso lijkt iedereen welkom en zijn de leden van A-ware zeer positief over het contact met de verwerker. 

Ook Bel Leerdammer zoekt extra liters melk, maar dan wel in de omgeving van Dalfsen. Deltamilk was op zoek naar melkveehouders, maar blijkt in december ervoor gekozen te hebben om even te wachten. Er wordt rekening gehouden met extra liters melk en die wil de verwerker eerst afwachten.

Bij Farmel zijn nog wel steeds nieuwe leden welkom. Of er ook nog belangstelling is om over te stappen naar FrieslandCampina wordt niet duidelijk. Ondertussen is ook Arla actief geworden, hoewel zij niet actief leden werven. Ditzelfde geldt voor Cono, die zuivelaar is ook niet actief op zoek. Daarmee neemt de concurrentie toe.

Verschuiving in zuivelland
Hoe het zuivellandschap er uit gaat zien, is lastig te zeggen. Er gaan in elk geval veranderingen plaatsvinden. Die veranderingen zullen groter zijn dan andere jaren en daarmee ligt er een nieuwe uitdaging voor de verwerkers. De melkveehouder wordt kritischer en heeft wat te kiezen. Blijkbaar wordt daar gebruik van gemaakt.

Bekijk hier de melkprijsvergelijking.De voorschotprijzen van de afgelopen maanden laten nu een stabiele lijn zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden