Landbouwtelling 2017

Melkveebedrijven tonen vrijwel geen groei

30 November 2017 - Kimberly Bakker - 1 reactie

Melkveebedrijven in Nederland werden in 2017 niet of nauwelijks groter, in vergelijking tot vorig jaar. Dat blijkt uit de Landbouwtelling 2017 van het CBS.

Het gemiddelde aantal melkkoeien per bedrijf steeg van 56 in 2000 tot 101 in 2016, maar dat aantal kwam in 2017 weer net onder de 100 melkkoeien uit (99 stuks). De opbrengst van een Nederlandse melkveehouder verdubbelde tussen 2000 en 2017 tot ruim €400.000.

De melkveebedrijven in Nederland hebben zich niet verder gespecialiseerd. De specialisatiegraad bleef hangen op 81%. Die specialisatiegraad is berekend door de standaardopbrengst die de bedrijven behalen uit hun kernactiviteit, te delen door de standaardopbrengst die alle bedrijven samen uit die activiteit halen.

35

procent

van de bedrijven doet aan verbreding

Verbredingsactiviteiten nemen toe
Op bijna een derde van de agrarische bedrijven vonden verbredingsactiviteiten plaats. De verkoop aan huis was, met 7%, het meest populair, gevolgd door agrarisch landschaps- en natuurbeheer (6%).

Deze activiteiten verschillen sterk per agrarische sector. Bij de melkveebedrijven scoort het agrarische landschaps- en natuurbeheer het hoogst (19%). Ook het überhaupt deelnemen aan verbredingsactiviteiten verschilt flink. Echter, bij de melkveebedrijven is dit met 35% het hoogst, ten opzichte van akkerbouw- en varkensbedrijven (respectievelijk 28% en 12%).

De bijdrage van deze activiteiten aan de totale opbrengst van het bedrijf is normaal gesproken niet zo groot. Voor 62% van alle agrarische bedrijven met verbreding is dit minder dan 10%. Bij de melkveebedrijven is voor meer dan 80% van de bedrijven met verbreding de bijdrage minder dan 10%.

Een baan naast het bedrijf
Boeren op agrarische familiebedrijven hebben vaak nog een baan naast het bedrijf. Op bijna de helft van de familiebedrijven hebben het bedrijfshoofd en/of de meewerkende familieleden een externe baan. Van alle agrarische bedrijven in Nederland heeft 23% een bedrijfshoofd met een baan buiten het bedrijf.

Ongeveer 31% heeft 1 of meer meewerkende familieleden met een externe baan. Op 12% van de melkveebedrijven heeft het bedrijfshoofd een baan buiten het bedrijf en op 39% van de bedrijven hebben meewerkende familieleden een externe baan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
bep 30 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876741/melkveebedrijven-tonen-vrijwel-geen-groei][/url]
Ja daar moet wat gewerkt worden om het bedrijf cq familiebedrijf overeind te houden. denk daar maar eens over na rest van nederland.
W.Bemelmans 30 November 2017
mensen van een familiebedrijf krijgen meestal ook nog niks betaald,als ze meewerken dat moet je de burger vertellen kom me helpen maar voor niks Ned. is dan te klein.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden