Inside: Zuivelmarkt

2017: een gelopen race op de melkmarkt

7 December 2017 - Herma van den Pol

Het einde van de kerstaankopen brengt de prijzen voor room en boter verder aan het wankelen. Hiermee neemt de druk op de melkprijzen toe. Het betekent tevens dat 2017 een gelopen race is. Toch zitten er nog een paar kansen in de markt verstopt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het ziet ernaar uit dat de markt voor 2017 een gelopen race is. Zo werd in de eerste week van december al gesproken over tegenvallende verkopen richting de retail, maar deze week wordt die trend nog eens onderstreept. De prijzen voor week 50 blijken dan ook een tweedeling te tonen van vrij vast tot en met ongeveer woensdag en lager richting het einde van de week. Een startschot voor het kersreces?

Trend in room dalende

Roomprijs in de min
In week 49 zakt de roomprijs terug naar €5,20 per kilo af fabriek, een min van €0,20 ten opzichte van 1 week eerder. Die daling is een afgeleide van de tweedeling in de markt en doet daarmee geen recht aan de hogere prijzen aan het begin van de week en de lagere aan het einde, maar geeft wel de trend aan.

Als gevolg van het aflopen van de kerstaankopen zijn het de botermakers die nu de prijs van boter moeten ondersteunen. ZuivelNL verlaagde al naar €466 per 100 kilo. Voor directe levering zet de handel de prijs op €4.600 tot €4.700 per ton af fabriek. Het eerste kwartaal levert echter een prijs op van €4.100 tot €4.200 per ton, een afwaardering van net geen 11%.

Niet alleen de boterprijs daalt, maar ook die van volle melkpoeder. Een product wat hoofdzakelijk op afroep geproduceerd wordt en daardoor geen grote voorraden kent. ZuivelNL verlaagde de notering naar €249 per 100 kilo, een min van €3. Nederland en Ierland behoren tot de landen met de laagste notering, waar andere Europese lidstaten nog vasthouden aan €2.650 per ton.

De laatste Global Dairy Trade leverde evenwel een plus op van 1,7% voor volle melkpoeder. Deze komt terecht op gemiddeld $2.830, ongeveer €2.400, per ton. Het betekent dat de EU nog iets te duur is voor de wereldmarkt. 

Problemen in magere melkpoeder en kaas
De 2 fabricaten die de meeste zorgen met zich meebrengen, zijn magere melkpoeder en kaas. De prijzen van Gouda en Edam folie zakten op de beurs in Duitsland omlaag naar €2,80 tot €3,05 per kilo, de vraag wordt als goed omschreven bij een zwakkere prijs.

In Duitsland steeg de prijs van wei voor de levensmiddelenindustrie naar €750 per ton, tegen een stabiele €570 per ton af fabriek voor veevoederdoeleinden. In Nederland bleef de prijs staan op €58 per 100 kilo. Opmerkelijk genoeg geeft de handel aan dat de prijs met €610 per ton nog iets hoger ligt. Het geeft aan dat er minder kaas gemaakt wordt en wei prijshoudend is.

Meer druk zit er op de magere melkpoeder. Hier heerst vooral de onzekerheid over het vervolg van de maatregelen voor interventie. De hoop bestaat dat er binnen afzienbare tijd meer duidelijkheid komt over de koers die Phil Hogan, eurocommissaris voor de Landbouw en Plattelandsontwikkeling, gaat aanhouden. Blijft de opkoop tegen een vaste prijs overeind of stapt hij over op een tendersysteem?

2,80

euro

onderkant van kaasprijs

Onder invloed van deze ontwikkeling zakt magere melkconcentraat naar €950 per ton droge stof af fabriek. Op de GDT werd de magere melkpoeder van Arla ($1.620 per ton) goedkoper, maar presteerde Nieuw-Zeelands product ($1.745) beter voor levering februari. ZuivelNL noteerde €145 per 100 kilo. Aanbieders bieden aan tegen €1.400 tot €1.450 per ton af fabriek, maar door de afwachtende houding van kopers vinden er weinig zaken plaats.

Prognose
De prijs voor Nederlandse spotmelk komt in week 49 uit op €26,25 per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd). In het noorden van Duitsland noteert de melk €27 en ook in het zuiden noteert deze €27 (bij 3,7% vet geleverd). Er wordt niet gesproken van grote volumes. Wel ziet het ernaar uit dat verwerkers zich voorbereiden op de feestdagen, waardoor er meer tegen lagere prijzen afgezet wordt. 

Zowel in Duitsland als Frankrijk trekt ondertussen de melkaanvoer weer aan; na in week 46 het laagste punt bereikt te hebben. Ook in Nederland blijven de plussen aan zet en heeft de melkproductie de potentie om het niveau van mei 2017 te benaderen. De huidige ontwikkelingen maken dat er na december meer druk op de melkprijs komt, afhankelijk van hoe verwerkers van tevoren producten afgezet hebben.

De termijnmarkt laat zien dat juni het keerpunt wordt. Iets wat te maken heeft met de verwachting van minder melk, doordat melkveehouders dan gaan remmen om goed uit te komen in de fosfaatrechten. Alleen de gehaltes in de melk kunnen misschien begin 2018 nog een troef zijn. Tegelijkertijd zet eiwit, zoals bijvoorbeeld lactose, weer hogere prijzen neer. Het sentiment is niet goed, maar 2018 is absoluut nog geen gelopen race.

$1 = €0,8485          

Meer termijnmarkt De spotmelkprijs afgezet tegen de melkaanvoer over de jaren heen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden