Maar komt dit op tijd?

Er is nog hoop voor de knelgevallen fosfaat

8 December 2017 - Herma van den Pol - 4 reacties

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), kreeg het verzoek om rekening te houden met de knelgevallen in het fosfaatrechtenstelsel. Krijgt de knelgevallenregeling hierdoor alsnog een staartje? Jaco Geurts (CDA) laat weten dat hij geen valse hoop wil wekken, maar dat er nog mogelijkheden zijn.

Jaco Geurts (CDA) verzoekt de minister om wat meer rekening te houden met de knelgevallen. Eerder kreeg hij al een petitie aangeboden van melkveehouders van de actiegroep 'Innovatief uit de knel'. 

Opnieuw in de bres
Het is niet de eerste keer dat Geurts zich hard maakt voor knelgevallen. "Het was mijn voorwaarde om steun te verlenen aan het fosfaatrechtenstelsel." Er zit al een lange voorgeschiedenis vast aan zijn pogingen om de knelgevallen te helpen. Elke keer blijkt het weer nodig te zijn om de groep onder de aandacht te brengen. "Het laatste hoofdstuk was hier dat de commissie knelgevallen fosfaatrechten, of Kalden, met een advies kwam." 

Dat advies was: “De commissie adviseert de Staatssecretaris om af te zien van een knelgevallencategorie voor deze situaties en om in overleg te treden met het bedrijfsleven om een effectievere aanpak te ontwikkelen voor de ondersteuning van op gezonde melkveebedrijven in de bedrijfseconomische knel. Het gaat hier om bedrijven met onomkeerbare investeringen gedaan voor 2 juli 2015", zegt Geurts.

Frisse kijk op vraagstukken

Vervolgens bleef respons uit. Voor Geurts was dat de reden om een motie over in te dienen. Dit om te voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen. Hij krijgt steun van VVD, ChristenUnie en D66. Geurts rekent daarmee op een meerderheid.

Advies knelgevallencommissie
Door de steun vanuit de regeringspartijen, zo net voordat de eerste concrete invulling van het fosfaatrechtenstelsel verwacht wordt, kan de vraag gesteld worden of Schouten alsnog overstag zal gaan.

Zij geeft zelf aan dat ze het advies van de knelgevallencommissie heeft overgenomen en dat ze daarbij zal blijven. Een nuancering is dat Schouten bij beantwoording van de vragen Carla Dik-Faber (ChristenUnie) laat weten: "Ik hecht er waarde aan om met jonge boeren in gesprek te gaan, gezien zij vaak een frisse kijk hebben op de vraagstukken. Ik neem het aanbod van 'Innovatief uit de knel' daarom graag aan."

Sinds het naar buiten komen van de motie staat de telefoon van Geurts roodgloeiend. Dit omdat melkveehouders vrezen dat de steun voor knelgevallen ten koste van de rest van de groep gaat. Dit middels een grotere korting. Geurts benadrukt echter dat "een oplossing mag niet ten koste van de rest gaan. Zelfs dan zijn er nog mogelijkheden om de rest te helpen."

Hoe realistisch is het dat er een oplossing komt. "Ik wil geen vals hoop wekken", zegt Geurts, "Maar ik doe er alles aan om voor zoveel mogelijk melkveehouders een oplossing te zoeken, die niet ten koste gaat van anderen."

Dinsdag 12 december zal er worden gestemd over deze motie. Tegelijkertijd maakte Schouten donderdag 7 december bekend zo zorgvuldig mogelijk te werken, waardoor het wat langer duurt.

Steun vanuit politiek
Daar laten de diverse politieke partijen het niet bij zitten. Zo kwam de SGP donderdag met een motie voor het schrappen van de afroming bij het verleasen van rechten. Daar blijft het niet bij, want Roelof Bisschop (SGP) vraagt daarnaast aan de minister om bij de onderhandeling mee te nemen dat derogatiebedrijven alsnog fosfaatkunstmest mogen toepassen op snijmaïs.

Rechten moeten afschrijfbaar worden

Tevens vindt de SGP dat de rechten fiscaal gezien afschrijfbaar moeten worden. Dion Graus (PVV) vraagt de minister om de fosfaatrechten alsnog helemaal te schrappen. 

Of de rechten fiscaal aftrekbaar worden, laat nog even op zich wachten. Schouten laat in de antwoorden per brief weten nog voor het kerstreces met een antwoord te komen. In dezelfde brief geeft ze aan dat melkveehouders die door het fosfaatrechtenstel tot de knelgevallen gaan behoren van 1 januari 2018 tot 1 april 2018 melding moeten maken bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. "Het streven is vervolgens binnen 8 weken de complete aanvragen af te handelen."

Melkgeiten trekken de aandacht
Een andere melkproducerende groep, die ondertussen de aandacht van de politiek begint te krijgen, zijn melkgeiten. Onder invloed van een relatief goede melkprijs groeit de sector gestaag, en begint deze nu een omvang aan te nemen waarbij de politiek het nodig acht om maatregelen te nemen. Dit om herhaling van de situatie in de melkveehouderij te voorkomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Gradje 8 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876817/er-is-nog-hoop-voor-de-knelgevallen-fosfaat][/url]
Helemaal geen knelgevallen iedereen het aantal koeien wat met de superheffing was laten houden . De ruimte die er dan nog is verdelen via inschrijving bij rvo of notaris en geen handelaren of makelaars rijk laten worden. De bedrijven in laten schrijven die melkvee hebben en verplicht 5 jaar zelf gebruiken dan pas vrij verkopen . Dit om prijs opdrijving te voorkomen
bas 9 December 2017
Hoezo voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen Wat is geen gezond bedrijf dan?
Frank 9 December 2017
aan iedere keuze zit een ondernemersrisico, bij het ene wat meer als de ander. Daar ben je ondernemer voor. Een gezonde onderneming is een die verstandige keuzes maakt en tegenslagen te boven komt. Ongeacht omvang van het bedrijf. Ieder bedrijf is anders en ieder heeft wel een verhaal om knelgeval te zijn. Dus met uitzondering van calamiteiten geen knelgevallen, maar roeien met de riemen die je hebt.
Abonnee
KIP 9 December 2017
komt er dan ook een knelgevallenregeling voor de por???
tijoma 10 December 2017
ik hoop dat ze net zo veel doen voor de koeien boeren als de kipen en varkens houders heelemaal niks dus wij moet ons zelf maar reden het is iederheen helpen of niemand de veehouders word alijd de hand boven het hooft gehouden
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden