Countus Melkvee Index

Rendement schept nog kansen voor melkers

11 December 2017 - Herma van den Pol

De boterbubbel loopt langzaam leeg en daarmee verdampen ook de kansen op uitschieters in de melkprijs. Dit heeft gevolgen voor het rendement in de melkveehouderij, maar de Countus Melkvee Index schetst tot en met mei een nog altijd bovengemiddeld rendement.

De Countus Melkvee Index, die in samenwerking met DCA wordt samengesteld, komt in week 47 uit op 136.20 punten. Dat is een klein stapje terug ten opzichte van vorige maand, maar nog altijd 9% boven vorig jaar.

Tot en met week 40 steeg de Index naar een ongekend hoog niveau. Vooral de sterke opmars in de prijs voor melkvet steunde deze stijging. Nu de boterbubbel langzaam leegloopt, keert de prognose voor het rendement terug naar een meer gangbaar niveau. Toch ligt de Index nog ruim 36 punten boven het 10-jarig gemiddelde, wat geldt als 100.

Te laat anticiperen, kan afvoer vee forceren

Anticiperen op fosfaatrechten
De geprognotiseerde daling van de Index, in combinatie met het fosfaatrechtenstelsel, gaat het rendement sterk laten dalen. De mate is echter afhankelijk van de ontwikkeling van de melkprijs en de keuzes die melkveehouders maken. Is de jongveebezetting nog te verminderen, wordt er gekozen voor uitbesteding van de opfok van jongvee en/of wordt er toch overgegaan tot de aanschaf van extra fosfaatrechten?

Van belang is om tijdig positie te bepalen en om die positie met de juiste keuzes te versterken in de periode van het fosfaatrechtenstelsel. Te laat anticiperen op de voorliggende wijzigingen, betekent minder melk produceren in de tweede helft van 2018. Dit wellicht door geforceerde afvoer van goed productief vee.  

Speelveld verandert
Kortom: het speelveld verandert wederom. De omvang van de sector wordt (via fosfaatrechten) gereguleerd en daarmee wordt ook de te produceren melkplas gereguleerd, afhankelijk van de bedrijfsspecifieke omstandigheden. Breng het speelveld in beeld en bewaak, bepaal en versterk de positie door tijdig te anticiperen.Sinds het einde van het melkquotum komt het gemiddelde uit op 108 punten.Tot en met mei 2018 blijft rendement nog bovengemiddeld. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden