Inside: Voermarkt

Stromarkt kan nog voor vuurwerk zorgen

12 December 2017 - Herma van den Pol

De vraag naar stro blijft goed en daarmee kan de markt in aanloop naar oud en nieuw nog voor vuurwerk zorgen. Niet alleen stro, maar ook in het hooi vormt het aanbod een probleem. Een goede kans voor akkerbouwers, maar voor veehouders betekent het opletten. Een verkeerde timing kan flink wat geld gaan kosten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De trends, die in week 49 opgetekend werden, zijn momenteel nog niet veranderd. Echter, ondertussen nadert de Kerst. Juist dit detail maakt het grotere verschil in de strohandel.

Einde aan toevoer van stro in zicht

Kerstvakantie in zicht
Er komt vanaf volgende week donderdag (week 51) een einde aan de toevoer van stro naar Nederland. Dit heeft te maken met de naderende feestdagen. Niet alleen zijn de medewerkers dan vrij, maar ook de transportkosten nemen dan dramatisch toe.

Traditioneel gezien bestelden melkveehouders in de zomer massaal stro en brak daarna een rustige periode aan. Vandaag de dag gaan de bestellingen het hele jaar door. Alleen gedurende de feestdagen komt die bevoorrading stil te liggen. De prijzen lopen nu al op, door een krap aanbod, maar tijdens de feestdagen kunnen de prijzen nog verder oplopen. Dit omdat er een beroep gedaan moet worden op de voorraden. Die liggen bij de akkerbouwers, welke een afwachtende houding hebben aangenomen als gevolg van stijgende prijzen.

De onderkant van de prijs voor tarwestro komt in week 50 uit op €125 per ton franco boerderij, bij een bovenkant van €135 per ton. Gerstestro gaat weg tegen dezelfde prijzen. Nog schaarser dan tarwestro, blijkt koolzaadstro. Slecht weer maakte dat er weinig stro gewonnen kon worden en dit wordt nu voelbaar.

Weidehooi wordt duurder
Ook weidehooi kent stevige prijzen. Hier wordt een prijs genoemd van €175 per ton franco boerderij. Vooral paardenhouders zijn koper. Melkveehouders kijken meer naar Engels Raai (€120 tot €130 per ton), Roodzwenk (€150 tot €160 per ton) en Rietzwenk (€130 per ton).

Vooral structuurproducten leveren een verhaal op, want in de overige producten vindt weinig handel plaats. Krachtvoeders laten een stabiele trend zien, met kleine wijzigingen in de prijzen van tarwe, gerst en maïs. Melkveehouders beschikken over voldoende voorraden ruwvoeders.

Het wordt nog even spannend hoe melkveehouders gaan reageren op het stelsel van fosfaatrechten. Als er nu al meer koeien aangeboden worden voor de slacht, dan is dit een gevolg van de rechtszaak die melkveehouders eind oktober verloren tegen de staat.Het prijsniveau is zeer stabiel.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden