Invoering per 1 januari is feit

Brussel akkoord met fosfaatrechten

19 December 2017 - Esther de Snoo - 1 reactie

De Europese Commissie (EC) heeft groen licht gegeven voor de invoering van het fosfaatrechtenstelsel. De invoering per 1 januari 2018 is nu een feit. Eerder vond Brussel het stelsel een verkapte vorm van staatssteun. Nederland paste de wet toen aan.

Volgens Brussel voldoet de wet nu aan de Europese richtlijnen voor staatssteun. Dat heeft Eurocommissaris Margarethe Vestager (Mededinging) gemeld aan minister Carola Schouten. De Tweede en Eerste Kamer stemden eerder al in met het stelsel. Het stelsel gaat per 1 januari 2018 van kracht. Het doel van de fosfaatrechten is het aanbanden leggen van de hoeveelheid melkveefosfaat.

Het is een flinke opsteker

Invoering is een feit
Volgens minister Schouten is de invoering van de fosfaatrechten per 1 januari 2018 nu een feit. Het akkoord van Brussel is positief voor het verkrijgen van een nieuwe derogatie. Schouten noemt het besluit van Brussel een 'flinke opsteker', maar waarschuwt melkveehouders ook. "We zijn er nog niet", laat ze weten in een persbericht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Ze doelt op het belang om onder het melkveefosfaatplafond te komen. Schouten verwacht dat Brussel rond april 2018 beslist over de toekenning van de derogatie voor de periode 2018 tot en met 2021.

Korting en verhandelbaarheid
Melkveebedrijven krijgen per 1 januari 2018 een bepaalde hoeveelheid fosfaatrechten toegekend op basis van het aantal gehouden koeien op 2 juli 2015 (peildatum), minus de generieke reductie van 8,3%. Deze korting is nodig om de fosfaatproductie onder het Europese maximum te houden.

Melkveehouders met een grondgebonden bedrijf, met veel grond in verhouding tot het aantal koeien, zijn vrijgesteld. De fosfaatrechten worden verhandelbaar. Boeren die meer koeien willen houden, zullen daarvoor rechten moeten kopen van melkveehouders die hun veestapel inkrimpen of hun bedrijf beëindigen.

Boerenbusiness brengt wekelijks een fosfaatrechtennotering. Deze informatie is exclusief voor abonnees. Wilt u de notering ook ontvangen? Klik dan hier.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tem 19 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876962/brussel-akkoord-met-invoering-fosfaatrechten][/url]
er was belooft zonder derogatie geen rechten.
Abonnee
Dirk 19 December 2017
Ja, en zonder fosfaatrechten geen derogatie. In ieder geval komen we op deze wijze wel verder.
Tem, volgende keer belooft met een d, heeft verder geen invloed op derogatie.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden