Inside: Zuivelmarkt

Prijs fosfaatrechten daalde niet eerder zo scherp

21 December 2017 - Esther de Snoo - 1 reactie

De prijs van fosfaatrechten daalt al vanaf begin december. Echter, niet eerder is de daling zo scherp als in week 51. Waar komt de notering voor deze week op uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Handelaren en bemiddelaars melden dat de laagste prijs, waarop zij tot en met woensdag 20 december handelden, €178 per recht is. De hoogste prijs komt uit op €195 per recht.

Afschrijfbaarheid
De reden voor de prijsdaling is dat kopers wegblijven, terwijl het aanbod voorzichtig toeneemt. Melkveehouders die in 2018 meer fosfaatrechten nodig hebben, houden zich gedeisd. Dit zou te maken hebben met het feit dat vorig week bekend werd gemaakt dat de fosfaatrechten niet fiscaal afschrijfbaar zijn.

Echter, woensdagavond 20 december maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bekend dat de productierechten wel degelijk afschrijfbaar zijn. De einddatum van de fosfaatrechten is daarnaast vastgesteld op 2028.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

De prijs van fosfaatrechten laat een scherpe daling zien.

Handelaren vermoeden dat melkveehouders ook wachten op de beschikking, waaruit blijkt hoeveel fosfaatrechten melkveehouders toegediend krijgen, en hoe de afroming van 8,3% uitpakt op het individuele bedrijf.

Daarbij speelt ook de uitbetaling van de betalingsrechten 2017 en de ontwikkeling van de melkprijs mee. Melkveehouders zijn momenteel drukker met de aankoop van VVO's (vervangende mestverwerkingsovereenkomsten) om hun mestboekhouding voor 2018 sluitend te maken. 

Aanbod neemt toe
Tegelijkertijd neemt het aanbod van fosfaatrechten wel toe. Een groep aanbieders wil nog meeliften op de huidige prijs en hun winst pakken. Een andere groep aanbieders koerst echter nog op de prijs van een aantal weken terug en eist €200 per recht.

Handelaren en bemiddelaars laten weten dat dit geen reële eis is. Zij benadrukken dat de handel in fosfaatrechten bij uitstek is gebaseerd op daghandel en sterk onderhevig is aan emoties.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden