Inside: Zuivelmarkt

Hoever kan de prijs voor rauwe melk omhoog?

28 December 2017 - Herma van den Pol

Voor het eerst in 6 weken stijgt de notering voor vrije melk. Nog steeds belemmert de kerstvakantie een grotere stap omhoog, maar het begin is er in elk geval weer. Ondertussen verlagen verwerkers de melkprijs voor het eerst in bijna 1 jaar tijd. Op welke prijs gaan de noteringen elkaar weer vinden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse notering voor rauwe melk stijgt in week 52 met €2 om uit te komen op €20 per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd). Voor het eerst in 6 weken krijgt de melkprijs weer de kans om zich te herpakken. Nog steeds bij een grote spreiding van €25 tot €15 per 100 kilo.

Pijn ligt in Frankrijk
In Duitsland, waar volgens FrieslandCampinade pijn in de biologische melk ligt, trekt de prijs voor vrije melk weer iets aan. Zo neemt de prijs in het noorden (bij 3,3% vet geleverd) toe tot €18, waar het zuiden de melk laat uitkomen op €20. De handel in rauwe melk wordt als dun omschreven. De omvang van het volume magere melk wordt als groter omschreven. Hiervoor kent DCA geen notering, maar de marktkenners schetsen een prijs van €0,04 voor Frans product tot €0,06 voor product uit Duitse hoek.

4,10

euro

per kilo af werk voor room

Het voorzichtige herstel in rauwe melk is een afgeleide van de opkrabbelende prijs voor room (€4,10 per kilo af werk) en magere melkconcentraat (€800 per ton droge stof af fabriek). Het zijn kleine stapjes omhoog en dat heeft nog steeds met Kerst te maken. Zo blijft transport vinden lastig en duur. Daarnaast zitten in Frankrijk diverse fabrieken dicht, waardoor er minder verwerkingscapaciteit is. Het legt een rookgordijn over de melkcollectie. Die wordt omschreven als iets lager, maar voelt door de minder verwerkingscapaciteit hoger aan.

Wat doet melkprijs DMK?
Ondertussen is het wachten op de melkprijs van DMK en daarmee ook de melkprijs van DOC Kaas. De kritische noot over de Duitse markt geeft te denken en is misschien ook al een hint voor wat er gaat gebeuren met de melkprijs. Die daalde bij FrieslandCampina met €4. Arla verlaagde de basis minder fors, maar noteerde sowieso al een iets lagere melkprijs.

De laatste jaren blijken de uitschieters in de prijs voor spotmelk groter dan in de melkprijs, maar zit er wel degelijk een koersbepaling in. Het zou grofweg inhouden dat €30 het omslagpunt is. De spotprijs ging verder omlaag door storingen in de verwerking rondom de kerstdagen.

Het lastige is dat verwerkers nooit zo snel verlagen en dat ze dat door eerder afgesloten contracten ook niet hoeven. Nu wordt de piek in mei het volgende meetpunt. Hoe hoog komt deze uit? Wordt de huidige trend in de melkaanvoer doorgetrokken, dan wordt de verwerking weer flink op de proef gesteld. Op basis van de melkprijs wordt dit in aanloop naar mei de uitdaging van de markt.FrieslandCampina verlaagt de melkprijs over januari met €4

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden