Inside: Zuivelmarkt

Prijs fosfaatrechten onder druk in week 1

3 Januari 2018 - Esther de Snoo

De handel in fosfaatrechten begint 2018 zeer voorzichtig. Dat maakt dat de prijs terugloopt. Wat doet de prijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van fosfaatrechten komt in week 1 uit op een lager niveau dan in de laatste week van 2017. Deze week staat de DCA-notering voor fosfaatrechten op €195,60, een daling van €6 per recht in verhouding tot vorige week.

Melkveehouders nog steeds afwachtend

Wachten op beschikking
De prijs kon deze week dalen, omdat kopers afwachtend zijn en het aanbod voorzichtig oploopt. Melkveehouders die fosfaatrechten willen kopen, wachten af tot 15 januari. Vanaf die datum stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de overdrachtsformulieren beschikbaar om daadwerkelijk te kunnen handelen in fosfaatrechten. Het is overigens de bedoeling dat melkveehouders vóór die datum een beschikking van de toegekende fosfaatrechten hebben ontvangen dan RVO.nl. 

Dalende melkprijzen remt lust
Een andere reden waarom melkveehouders afwachtend zijn, is de dalende melkprijs. De garantieprijs van FrieslandCampina is voor januari €4 per 100 kilo lager en ook DOC Kaas maakte bekend de uitbetaalprijs te verlagen met €5 per 100 kilo.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van fosfaatrechten staat in de eerste week van 2018 onder druk.

Er is nog een factor waardoor de fosfaatrechten in prijs kunnen dalen, namelijk het vastleggen van de mestproductieplafonds per sector in de mestwet. Hierdoor is de uitruilmogelijkheid tussen de sectoren in principe niet meer mogelijk. Dit staat ook in het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) verwacht dat de kans op het verkrijgen van derogatie groter is zonder de uitruil van productierechten tussen de verschillende sectoren. Hierdoor zal ook de prijs op varkensrechten dalen. 

Aanbod neemt voorzichtig toe
De handel meldt wel dat het aanbod heel voorzichtig toeneemt. Toch zijn er ook melkveehouders die van plan zijn om te stoppen, maar dit nog enkele maanden uitstellen. Zij maken eerst hun voorraden op en liften nog mee op de relatief hoge melkprijs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden