Inside: Zuivelmarkt

Nog geen ruimte voor hogere spotprijs melk

11 Januari 2018 - Herma van den Pol

Net na de kerstvakantie toonde de spotprijs voor melk een onverwacht sterk herstel. Deze trend zet deze week niet door. Een prijs die wel in beweging kwam, was die van room. Ondertussen leveren zowel Frankrijk als Duitsland meer liters melk af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als het gaat over de Europese melkplas, dan zijn Duitsland en Frankrijk de hoofdrolspelers. Gezamenlijk hebben ze een aandeel van ruim 36% binnen de Europese melkplas. Juist deze regio’s tekenden begin december een minimalere stijging op, maar schrijven richting het einde van december weer hogere plussen. Bij benadering kruipen ze weer toe naar het niveau van 2015.

Onzekerheid neemt toe
Het ziet ernaar uit dat de Europese Unie (EU) een tweede ronde ingaat en opnieuw gaat uittesten hoeveel melk de markt kan dragen. Nederland doet hier niet aan mee. De invoering van het fosfaatrechtenstelsel gaat de melkproductie naar verwachting richting de zomer afremmen en misschien al wel eerder. Het nieuwe systeem levert echter wel onzekerheid op en misschien is dit wel de reden dat de markt er betrekkelijk rustig bijligt.

24,50

euro

per 100 kilo levert Nederlandse melk op 

Er worden geen grote volumes aangeboden en er is niet bijzonder veel vraag. Verkopers willen de melk liever niet onder de €25 verkopen en kopers willen liever dat de prijs daar ver onder ligt. Het levert een stabiele €24,50 per 100 kilo op (bij 4,4% vet geleverd). Dit bij een onderkant van €23 en een bovenkant van €26 per 100 kilo.

In Duitsland worden zoals hierboven al gezegd meer liters melk gezien. Toch valt het aanbod vrije melk tegen. In het noorden blijft de prijs staan op €23 (bij 3,7% vet geleverd) en in het zuiden komt de prijs terecht op €24 per 100 kilo. Ook hier helpt het dat verkopers de melk niet tegen te lage prijzen van de hand willen doen.

Waarom lagere roomprijs?
Meer actie was er in het vet. Room noteerde aan het begin van de week hoger, maar zakte in de loop van de week weg. Er kwam meer aanbod en de gemiddelde prijs komt terecht op €4,20 per kilo af werk. De een wijst op de mindere vraag en anderen wijzen op meer aanbod. De boterprijs deed deze week nog een stapje terug naar €410 per 100 kilo melk. Daarmee ligt de prijs redelijk in lijn met de termijnmarkt en kan de bodem niet ver weg zijn.

Eiwit blijft moeizaam. Die trend strekt zich uit tot de vloeibare markt. Zo komt magere melkconcentraat uit op €900 per ton droge stof, af fabriek. Er wordt gesproken van veel aanbod. Onzekerheid over de melkaanvoer heeft vooral grip op dit aspect van de melk. Want de verwachting dat er nog veel melk aankomt, maakt dat producenten van melkpoeder voorzichtig zijn.

Prognose
Het gat tussen de prijs voor vrije melk en de melkprijs blijft groot. De correctie over januari bij DMK en FrieslandCampina leverde daarom kritische geluiden op, want waarom werd de prijs over december dan nog zo hoog gehouden?

In België zette de daling eerder in, maar zelfs daar is het gat tussen melkprijs en de prijs voor vrije melk groot. De dagmarkt geeft aan dat de prijs nog verder omlaag moet. Gemiddeld ligt de melkprijs nog enkele euro's boven de spotprijs, maar het geeft aan dat het handhaven van een melkprijs van €30 de komende maanden een uitdaging wordt. Kiezen verwerkers voor het nemen van de verliezen, dan gaat dit het het herstel later vertragen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden