Inside: Zuivelmarkt

Prijs fosfaatrechten daalt nu echt rap

17 Januari 2018 - Esther de Snoo

De DCA-notering fosfaatrechten is in week 3 in snel tempo gedaald. Wil je deze informatie kunnen lezen en de prijs wekelijks ontvangen per sms, dan heb je een inlog nodig. Bel naar 0320 - 269 528.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Betaalden melkveehouders vorige week nog tussen de €190 en €196 per recht, deze week is dat €179 en €185 per recht. Dit betekent dat gemiddeld €182 per recht wordt betaald. 

182

euro

per fosfaatrecht

Meer aanbod
Dat de prijs in week 3 met ruim €10 per recht zakt, ten opzichte van vorige week, heeft te maken met het toenemende aanbod op de markt. Melkveehouders hebben hun beschikking van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) gekregen en weten nu wat ze kunnen beuren. Dit zijn veelal melkveehouders uit Noord-Brabant en in mindere mate Limburg. Zij hebben de zin in het boeren verloren door de toenemende regeldruk vanuit de nationale en provinciale overheid, geen opvolger of d minimale uitbreidingsmogelijkheden.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De notering van de DCA-notering fosfaatrechten laat een fikse daling zien.

De vraag komt daarentegen hoofdzakelijk van melkveehouders uit het noorden van Nederland. Echter, melkveehouders die fosfaatrechten nodig hebben, wachten af. Zij zien de DCA-notering fosfaatrechten immers week na week dalen. Daarbij hebben de melkveehouders die meer koeien in de stal hebben staan dan fosfaatrechten tot eind december de tijd om deze te verzilveren. Enkele handelaren laten weten vooral kleinere partijen te verhandelen. 

Boekhouding
De Gecombineerde opgave (1 maart tot 15 mei) kan mogelijk ook nog een moment in het jaar zijn waarop de fosfaatrechtenprijs op kan lopen. Boeren moeten dan ook hun boekhouding rond hebben, om zodoende de juiste kerngetallen van hun bedrijf op te kunnen geven bij RVO.nl.

De bemiddelaars zijn deze weken verder druk om de gecontracteerde opties op de fosfaatrechten, die de afgelopen 1,5 jaar afgesloten zijn, daadwerkelijk over te dragen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden