Vanwege rundveefraude

Schouten zet streep door pilot Kringloopwijzer

23 Januari 2018 - Esther de Snoo - 25 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zet een streep door de pilot voor de Kringloopwijzer. Die pilot stond gepland om in 2018 van start te gaan. Schouten doet dit vanwege de rundveefraude door melkveehouders.

Schouten schrapt de pilot voor de Kringloopwijzer, waar de melkveesector al jaren voor pleit en aan werkt. Zij meent dat een pilot niet verantwoord is vanwege de signalen van fraude met registratie van rundvee door melkveehouders. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze: "Ik moet echter constateren dat de sector de eigen verantwoordelijkheid die nodig is voor het verantwoord toepassen van een dergelijk instrument thans niet kan waarmaken."

Honderdduizenden kilo's melkveefosfaat te veel in Nederland

Mogelijk duizenden GVE's te veel
Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) blijkt dat melkveehouders meer vee in de stal hebben staan dan opgegeven. Het zou mogelijk gaan om enkele duizenden GVE's (grootvee-eenheden), goed voor een melkveefosfaatproductie van enkele honderdduizenden kilo's. De fraude leidt niet tot overschrijding van het Europese fosfaatplafond

LTO Nederland, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), de NAJK en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) laten in een persverklaring weten geschokt te zijn door de mededeling van minister Schouten. De organisaties noemen de fraude onacceptabel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
25 reacties
Abonnee
Dirk 23 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877305/schouten-zet-streep-door-pilot-kringloopwijzer][/url]
Jongens, bedankt weer hoor.
Ik wens U (de sjacheraars) toe, dat u door iedereen [ de banken, de overheid, LTO, de voerleveranciers, de dierenklinieken enz. enz. enz.] uitgekotst moge worden en dat u tot de bedelstaf moge vervallen. Ik walg ondertussen van U, de malafide sjacheraars.
xx 23 Januari 2018
Het is elke keer hetzelfde liedje. Als er gefraudeerd wordt, moet je de fraudeurs hard aanpakken en niet de goede weer duperen.
Hans 23 Januari 2018
Het is natuurlijk niet moeilijk om zo iets te bedenken.
Ongelofelijke domkoppen die zoiets doen, in vele beroepsgroepen zouden ze uit hun ambt worden gezet.
Dat zouden wij ook moeten doen.
Bedankt jongens..........!!
Jullie hebben de sector weer ongelofelijke schade toegebracht!
Hoop dat je nog trots op jezelf bent, verder is er ook niemand trots op jullie.....
Jan 2 23 Januari 2018
waarom niet aan de kaak stellen? m.a.w. naming and shaming? Dat zou meer helpen als deze 'ondernemers' een boete of een reprimande te sturen. Dat mag in het kader van de heilige privacyregels ws. niet. Dan is de vraag of deze 'onder'nemers die wel verdienen? Privacyregels betreffen personen; ook bedrijven?
anton 23 Januari 2018
diegene die fraude gepleegd hebben gelijk hun bedrijf op slot en verplichte te stoppen straf kan niet zwaar genoeg zijn .
En diegene die alles netjes op de rij hebben belonen met extra fosfaatruimte.
andre vw 23 Januari 2018
Fosfaat problematiek is nu zo uit de wereld.
Alle bedrijven waar fraude hard gemaakt kan worden sluiten en fosfaat referentie afpakken.
Hendrik 23 Januari 2018
Naar mijn beste weten kan er geen fraude gepleegd worden, een geboren kalf krijgt een oornummer in, is geregistreerd, en dat zit. De vraag rijst kloppen de systemen bij rvo en dergelijke wel? En de controle instanties? Laat de bewijzen eens zien van fraude?
Koert 23 Januari 2018
Om welke fraude gaat het dan? Er worden toch net als in andere niet-agrarische sectoren controles uitgevoerd? Alles is zo dichtgetimmerd met regels......... En je bent toch allang bang dat je gekort wordt op je betalingsrechten plus boete. Ik weet niet hoor, maar mij bekruipt het gevoel dat niet agrarisch minded figuren (ambtenaren maar ook de minister) deze zaak vreselijk opkloppen, om dan direct maar de grootst mogelijke sancties aan te mogen verbinden voor de hele sector. Fout moet gestraft worden, maar de sector daarom in een kwaad daglicht te stellen gaat voor mij bijna net zo ver. Rücksichtslos.
Ton Westgeest 23 Januari 2018
Goed zo Carola, weg met de pilot, weg met de kringloopwijzer, weg met al die andere gekkigheid. Al die flutregels maken dat er gefraudeerd wordt. Maak het eenvoudig, controleerbaar en rechtvaardig.

We hadden vroeger zo'n mooi beroep maar het is nu niet werkbaar meer!
Net als vele anderen beroepen is het in de agrarische sector een soep van regels geworden en is het ieder voor zich....

xx, altijd gaat het ten koste van de goedwillenden. Het zou goed zijn voor de sector als we als een man achter het beleid staan....Kijk hoe het nu gaat, we staan mekaar zowat naar het leven!
klaas 23 Januari 2018
de overheid is zelf de grootste fraudeur ,bijna alle knelgevallen werden afgewezen zonder de situatie door te nemen of te lezen wat er staat
yy 23 Januari 2018
Als vroeger op de lagere school iemand iets had uitgevreten moest ook de hele klas overblijven, maar als ze wisten wie het gedaan had hoefden de hele klas toch niet over te blijven. Dit is echt niet meer rechtvaardig.
Abonnee
bertje6 23 Januari 2018
Toeslagrechten inleveren en de teveel aan fosfaat rechten verdelen aan de boeren die echt nog van het goede uitgaan en geen ziekers zijn van dit mooie beroep.
Geertje 23 Januari 2018
Helemaal eens met de reacties, het is zo oneerlijk dat de goedwillende ondernemers weer lijden door deze oenen.
NT 23 Januari 2018
de overheid is zelf de grootste fraudeur ,bijna alle knelgevallen werden afgewezen zonder de situatie door te nemen of te lezen wat er staat
Helemaal mee eens ,bij ons alles afgewezen moeten 30% inleveren
Wie vraagt zich af hoe we het moeten redden
Een boer in het nauw maakt rare sprongen
Zuidwesr 23 Januari 2018
O ja opeens weet niemand er iets van.
Net als bij de fipronilgate.

Als ik bij mijn buurman melkveehouder sta en vraag naar het laatste nieuws blijkt het alom bekend te zijn hoe zoiets werkt in de sector.

Hij zegt slim genoeg te zijn om er niet aan te beginnen maar dat er veel mensen in de verleiding zijn gekomen en vrolijk extra oormerken besteld hebben.
albertos 23 Januari 2018
voorbeeld ,vaarzen hebben in oktober gekalfd kalf niet opgeven ipv koe gekalft tweeling opgeven en jaar melke voor 0,52 gve alle rechten afpakken
Kjol 23 Januari 2018
Dit is in scène gezet door Schouten en komt haar denk ik erg goed uit nu ze de pulsvisserij in de prut laat zitten. Erg toevallig allemaal, maar politiek gezien handig gespeeld, een pure afleidingsmanoeuvre.
peter 23 Januari 2018
Helemaal mee eens pure afleidings- manoeuvre en alle boeren trappen er weer in met elkaar beschuldige, hoe dom!!!???
Jan 3 24 Januari 2018
Kjol je spreekt weer KUL. Verdiep je nou eens in zaken alvorens weer van de toren te blazen. Voorgenomen verbod van pulsvisserij hebben we ALWEER aan de EU te danken.
Abonnee
Kjol 24 Januari 2018
Jan 3, je bent echt blind, Nederland heeft er geen flikker aan gedaan om dat te voorkomen.
john 24 Januari 2018
Toch goed om te zien dat ze met gerichte analyses bedrijven uit kunnen filteren om te controleren. Maar waarom grijpen de belangenbehartigers dat argument niet aan om zich te verdedigen? Naar iets wat je gericht zoekt is immers niet representatief voor een hele sector.
HD 24 Januari 2018
Hebben jullie het al gehoord dat er gist weer automobilisten te snel reden? Nee? Elke auto ziu nu voorzien moeten worden van een snelheidsbegrenser omdat automobilisten willens en wetens te hard rijden. Tot zover de berichtgeving van de media. Alles over 1kam scheren. Zoon 16000 melkvehouders frauderen niet maar dat zal #schouden niet deren. Die zegt meteen dat de hele sector onbetrouwbaar is
Abonnee
betweter 24 Januari 2018
sinds van Dam bij de NPO zit wordt alles over boeren vreselijk uitvergroot bij de programma`s van de NPO
geert 24 Januari 2018
goedzo,weg met de kringloopwijzer ,door deze onzin wordt elke boer kantoorman met steeds meer administratie,wie verzorgt het vee ?
Sjef O 27 Januari 2018
SCHOUTEN, stop met jou manier van besturen en kies nu eindelijk de kant van agrarische Nederland en zit niet daags na de negatieve berichtgeving bij Jinek te orakelen hoe bar en boos het gesteld is met agrarische Nederland en vooral de melkveehouderij, dank hiervoor van misschien wel 90 tot 95% van de melkveehouderij bedrijven die het gewoon perfect doen, DAAR HEBBEN DAN EEN MINISTER VOOR GEKREGEN
voorop lopen in de polonaise de veehouderij in kwaad daglicht te houden
Slogan is, veehouderij Nederland jullie houden houden jullie voor 100% aan de wet zoniet nagelen we aan de schandpaal
Schouten ondersteun de goede en straf de de kwaadwillige niet meer of niet minder.
Koeboer 27 Januari 2018
Resumé, we zijn de overheidsbemoeienis zat. Dus weg met de bijstand (toeslagrechten) en weg met de kadootjes (derogatie). Hélemaal eens.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden