Inside: Zuivelmarkt

Melkprijs heeft zijn koers nog niet bepaald

1 Februari 2018 - Herma van den Pol

De melkprijzen kunnen nog steeds alle kanten op. Dit omdat er deze week duidelijkheid kwam vanuit Brussel, maar het was niet voldoende om een koers uit te stippelen. Ondertussen blijken de mindere liters melk uit Nieuw-Zeeland steun te geven aan de markt en waren er ook goede exportcijfers richting China. Daartegenover staan wel de verwachte extra liters melk in de Europese Unie (EU).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afstand tussen de vet- en eiwitprijzen begint langzaamaan weer toe te nemen. De druk op eiwit komt met name vanuit Brussel, bijvoorbeeld omdat er deze week een streep door de interventieregeling voor de opkoop van magere melkpoeder tegen een vaste prijs ging. Wat de markt echter wil weten is hoe Brussel zich gaat ontdoen van de de ruim 350.000 ton melkpoeder die in de opslagen ligt. Door het uitstellen van het besluit, neemt de druk op de markt toe.

Markt op scherp
ZuivelNL noteert in week 5 nog een prijs van €136 voor magere melkpoeder food, tegen een €128 per 100 kilo voor feed. Er is echter een maar. Door de verkoop van een klein volume uit interventie, tegen een prijs van €119 per 100 kilo, kampen aanbieders nu ook met kopers die zaken willen doen tegen een dergelijk lage prijs. Het zet de markt verder op scherp.

Meer vraag naar boter

De prijzen voor vet plussen wel. Zo stijgt de boterprijs naar €417 per 100 kilo. Als argument wordt meer vraag vanuit de wereldmarkt genoemd, als gevolg van minder melk in Nieuw-Zeeland.

Echter, nog belangrijker zijn de ontwikkelingen dichtbij. Zo werd het jaar begonnen met minimale voorraden aan boter. Kopers zijn momenteel al actief bezig om zich in te dekken tegen een plotselinge stijging en dat levert meer vraag op. Die vraag wordt gesteund door Pasen, wat dit jaar vroeg valt. Ten slotte werd er een nieuw contract gesloten met Aldi en Lidl en laat de vraag sinds die tijd een opleving zien. Ook de roomprijs lift mee met deze ontwikkelingen en stijgt naar €4,65 per kilo af werk.

Aan de productiezijde spelen de lage prijzen voor magere melk (€0,05), magere melkconcentraat (€800 per ton droge stof) en magere melkpoeder mee. Daardoor ligt de verwaarding van de combinatie eiwit en boter min of meer gelijk aan die van kaas en wei. In de praktijk blijkt de voorkeur echter uit te gaan naar kaas en wei en wordt de productie van boter geremd.

Kaas wat positiever
De kaasmarkt in Duitsland is milder gestemd. De Duitse kaasprijs daalde naar €2,50 tot €2,70 per kilo, maar daarbij stond de toelichting dat spotprijzen weer oplopen. De hogere prijzen volgen op het remmen van de kaasproductie, waardoor er voor februari minder product voorhanden is. Het gaf de kaasprijs de kans om op te lopen naar €2,30 per kilo af werk.

Alles bij elkaar krijgt de prijs voor rauwe melk nog geen ruimte om toe te nemen. In Nederland blijft de prijs staan op €24 per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd). De melk in het noorden van Duitsland schrijft een prijs op van €20 per 100 kilo (bij 3,7% vet geleverd) en het zuiden schrijft een prijs op van €21 per 100 kilo.

Het voorjaar komt in zicht en dat betekent dat de markt nog alle kanten op kan gaan. Hoewel de signalen aangeven dat er nog veel liters melk aankomen (zo wordt de aanvoer in Nederland als goed omschreven), kan dit nog anders uitpakken. Ook een besluit vanuit Brussel, met betrekking tot de melkpoeder, kan de markt nog alle kanten op sturen.

Wat sowieso goed nieuws is, is dat de wereldmarkt weer groeit en de vraag naar zuivel dus alleen maar gaat stijgen. Veel of weinig, alle vraag helpt. Voor nu wacht de markt vooral af.Het gat tussen de melkprijs en de prijs van vrije melk neemt af. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden