Inside: Zuivelmarkt

Moeizame plus in prijs voor vrije melk

8 Februari 2018 - Herma van den Pol

Het verschil tussen de melkprijs die verwerkers betalen en de vrije melk is begin februari opnieuw afgenomen. Het is slecht nieuws, want de krimp volgt op een verlaging van de uitbetalingsprijs voor melk. Toch begint de situatie langzaamaan iets te veranderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gemiddeld schrijven Arla, FrieslandCampina en DMK voor februari een melkprijs op van €32,74 per 100 kilo (bij 600.000 kilo melk, met 4,41% vet en 3,47% eiwit). Het is een daling van bijna 7,5%, ten opzichte van 1 maand eerder. Het betekent ook dat de melkprijs in 2 maanden tijd weer is teruggezakt naar het niveau van maart 2017.

25

euro

per 100 kilo in week 6

Vrije melk iets duurder
De melkprijzen voor februari vormen de verklaring voor de krimp van het gat tussen de melkprijs en de prijs voor vrije melk. Hoewel deze op 8 februari ook voorzichtig een stap omhoog kan doen. Hierdoor stijgt de prijs voor Nederlandse vrije melk (bij 4,4% vet) naar €25 per kilo. Een moeizame plus, die toe te schrijven is aan de stijgingen in het vet. Een enkele speler op de markt geeft aan dat verwerkers de melk beginnen vast te houden.

De harde realiteit is echter wel dat de realistische verwaarding van melk zich tussen de €24 en €26 bevindt. Dat de verwaarding niet lager uitpakt, is toe te schrijven aan de oplopende prijs voor room. Die gaat in week 6 omhoog naar €4,80 per kilo af fabriek, een plus van €0,15 per kilo. Daarmee keert de prijs terug naar het niveau van begin december.

Waardoor de roomprijs aan het oplopen is, blijft giswerk. Zo geven diverse kenners aan dat het nog te vroeg is voor Pasen. Wel wordt er gewezen op meer vraag, als gevolg van de lagere prijzen van Aldi en Lidl. Nog een verklaring is de oplopende boterprijs.

Zorgen over eiwit
Niet alleen de boterprijs neemt toe, maar ook het sentiment in volle melkpoeder (WMP) is verbeterd. Dit laatste product krijgt ondersteuning van de Global Dairy Trade (GDT). Dat dit niet helemaal voor magere melkpoeder (SMP) opgaat, komt door de voorraden in interventie. Magere melkconcentraat onderstreept dit met een prijs die daalt naar €775 per ton droge stof af fabriek. De zorgen over de prijs van magere melk zijn groter.

Druk van de kaasbak afhalen

Nu WMP en boter weer hogere prijzen noteren, worden de vooruitzichten voor kaas ook beter. Dit kan de druk van de kaasbak afhalen. Sowieso melden de Duitsers oplopende prijzen in foliekaas. Haaks daarop staan de verlagingen naar €2.450 tot €2.600 per ton op de Duitse beurs. Voor februari worden de voorraden als laag omschreven. Kan dit worden volgehouden in maart, dan worden de vooruitzichten tijdens het hoogtepunt in de melkaanvoer langzaamaan beter.  

Vrije val in melkprijs voorkomen
Vet is de motor van de melkprijs geworden, maar over 2017 kon die de hoge prijzen niet helemaal doorvertalen naar een uitschieter in de melkprijs. Dat de melkprijs in het vierde kwartaal hoger uitpakte, werd vooral toegeschreven aan een poging om melkveehouders te binden. Nu de vetprijzen weer stijgen, neemt de hoop toe dat melkprijzen niet zo ver omlaag hoeven als de dagmarkt dicteert.Boter wordt alweer duurder, maar eiwit blijft in het rood.Het verschil tussen de dagprijs voor melk en de uitbetalingprijs daalt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden