Dat meldt het ministerie

Ruim 150 melkveehouders gedeblokkeerd

11 Februari 2018 - Esther de Snoo

Van de 2.100 geblokkeerde melkveebedrijven zijn 150 bedrijven weer gedeblokkeerd door de overheid. Dit omdat zij zijn ten onrechte meegenomen zijn in het onderzoek of omdat zij de administratie weer op orde hebben. Daarnaast zijn nog eens 900 kalveren vrijgegeven. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op zondag 11 februari.

Het ministerie van LNV laat weten dat het bij ruim 100 bedrijven ging om administratieve fouten, met betrekking tot geïmporteerde melkkoeien. Van deze dieren waren alleen de melkproductiegegevens bekend en niet de eventuele afkalfdatum.

Leeftijdgrens van melkkoeien aangepast
Het ministerie heeft in het onderzoek de leeftijdsgrens van melkkoeien gewijzigd. Bij de selectie in het onderzoek is uitgegaan van een leeftijdsgrens van 27 maanden. Dieren vanaf die leeftijd telden automatisch mee als melkkoe. Het ministerie erkent nu dat deze leeftijd te hoog is en deze wordt dan ook bijgesteld. Dieren die op het moment van import 24 maanden of ouder waren, blijven buiten het onderzoek. 

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Bedrijven waarbij andere onregelmatigheden zijn geconstateerd, meer dan alleen de geïmporteerde koeien, blijven geblokkeerd totdat de registratie van het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R) op orde is. 

De overige 50 melkveebedrijven die zijn gedeblokkeerd, hebben de administratie dit weekend weer compleet gemaakt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is dit weekend bereikbaar voor melkveehouders die herstelmeldingen wilden doen.

900 kalveren vrijgegeven
Verder erkent het ministerie ook ten onrechte kalveren geboren na 1 januari 2018 meegenomen te hebben in het onderzoek. Het betreft ruim 900 individuele kalveren waarvan de blokkade is opgeheven.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

2.100 melkveehouderijen geblokkeerd
Donderdag 8 en vrijdag 9 februari werden 2.100 rundveebedrijven geblokkeerd en nader onderzocht. Dit nadat hier onregelmatigheden in de administratie werden aangetroffen. Geblokkeerd houdt in dat alleen melk en bijproducten nog weg mogen, maar dat er geen dieren meer mogen worden afgevoerd of aangevoerd. Op 23 januari werd voor het eerst 47 bedrijven geblokkeerd werden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vanwege signalen van sjoemel met de kalverregistratie. Het onderzoek gaat de komende weken nog door. 

Is jouw bedrijf ook geblokkeerd door de NVWA, omdat je verdacht wordt van fraude met de registratie van vee? Meld je dan via redactie@boerenbusiness.nl. Jouw mail wordt vertrouwelijk behandeld.

De redactie van Boerenbusiness wil de aard en omvang van de vermeende fraude in beeld brengen. Dit om duidelijkheid te scheppen over wat er nu daadwerkelijk aan de hand is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden