Inside: Zuivelmarkt

Melkaanvoer start 2018 nipt hoger

13 Februari 2018 - Wouter Baan

De melkaanvoer in januari ligt nipt voor op het niveau vorig jaar. Blijft dit zo in de komende maanden, gezien de dalende melkprijzen en de mogelijke standstill bij FrieslandCampina?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal collecteerden de Nederlandse zuivelverwerkers in januari 1.229.310 ton melk. Dit is een fractie hoger (+0,16%) dan dezelfde maand vorig jaar. Vergeleken met het 5-jarig gemiddelde (1.159.100 ton) is het een plus van 6,05%.

Hoewel de stijging (vergeleken met 2017) nihil is, kan er gesproken worden over een ruime melkaanvoer. Dit correspondeert ook met geluiden die de zuivelverwerkers laten horen. Het vetpercentage in de melk noteert over januari 4,47%, tegenover 4,54% in dezelfde maand 1 jaar eerder. Beide percentages zijn relatief hoog.

Onzekerheid in melk
De melkaanvoer in Nederland is sinds afgelopen september aanzienlijk gestegen, vergeleken met niveaus van eerdere jaren. Dit ligt in lijn met de melkprijs die toentertijd, bij vrijwel alle verwerkers, opklom tot boven de €40 per 100 kilo. Ondertussen tonen de melkprijzen echter weer een behoorlijke daling, waarbij de bodem nog niet in zicht is.

Zuivelaars laten weten dat de melkverwaarding al enige tijd stabiel rond de €30 per 100 kilo rekent. Op de spotmarkt (week 5: €25 per 100 kilo) liggen de noteringen hier nog behoorlijk onder. Dit suggereert dat de melkprijzen mogelijk nog neerwaartse correcties tegemoet gaan, gezien de uitbetalingsprijzen hierboven noteren.

Of de melkaanvoer in de komende maanden op een hoog niveau blijft, is daarom nog wat onzeker. De mogelijke standstill bij FrieslandCampina wakkert deze onzekerheid extra aan. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden