Inventarisatie onder leden

Organisaties twijfelen over omvang rundveefraude

13 Februari 2018 - Kimberly Bakker - 1 reactie

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), LTO Nederland, NAJK en Netwerk Grondig twijfelen over de werkelijk omvang van de rundveefraude. Dit nadat zij bij hun leden geïnventariseerd hebben wat de grondslag voor de blokkade van hun bedrijf is.

De NMV, LTO Nederland, NAJK en Netwerk Grondig zijn van mening dat in veel van de gevallen de fouten te herleiden zijn tot een administratieve fout of het gebrek aan communicatie tussen de verschillende systemen. Daarbij zou het volgens de organisaties veelal gaan om tekortkomingen in het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R), en niet om fraude.

Verdeeld in 3 categorieën:
De oproep vanuit de verschillende organisatie heeft tot veel reacties geleid. De meldingen zijn in 3 categorieën verdeeld:

  1. Het ontbreken van een kalfdatum bij een vaars door een opgebroken dracht, vroeggeboorte of een doodgeboren kalf, waarbij het moederdier niet gekoppeld wordt; 
  2. Pinken die ouder zijn dan 27 maanden, al dan niet in combinatie met tweelinggeboortes op het bedrijf;
  3. Technische systemen die niet juist gekoppeld zijn, waardoor gegevens niet goed doorkomen bij de overheid.

Maatregel van blokkade buitenproportioneel
De partijen zijn van mening dat de maatregel van blokkade buitenproportioneel is. Zij roepen de minister dan ook op om de veehouders zo goed en zo snel mogelijk te faciliteren om zodoende de blokkades ongedaan te maken. De partijen vinden dat administratief bewijs volstaat om over te gaan tot het deblokkeren van een bedrijf.

Petitie gestart
Onlangs is ook een petitie gestart om aandacht te vragen voor de imagoschade die veel veehouders hebben geleden, omdat zij onterecht geblokkeerd zijn geweest. Deze petitie is ondertussen al 1.300 keer getekend.

Momenteel zijn nog ruim 2.000 bedrijven geblokkeerd; aan het begin van deze week werden al 150 bedrijven gedeblokkeerd. De bedrijven die nog geblokkeerd zijn, zijn in de verschillende 'crosschecks' van de overheid als verdacht aangemerkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
a. 13 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877550/organisaties-twijfelen-over-omvang-rundveefraude][/url]
Nu is in ieder geval duidelijk de fraudeurs zijn geen LTO of nmv of najk lid zijn wordt het zoeken een stuk makkelijker van.
petatje 13 Februari 2018
En gaan die organisatie's nou ook een proces aanspannen tegen de staat vanwege grove schending van de goede naam van de sector en de schade door onnodige DNA bewijzen die bedrijven moeten leveren om hun blokkering op te heffen en de diverse andere schades! Het is toch te zot voor woorden wat deze nieuwe minister met de NVWA hier aanrichten!!! LTO kom op voor de boeren als je nog leden wilt behouden en span een proces aan om de schade te verhalen!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden