Inside: Zuivelmarkt

Grondstofwaarde melk daalt onder 30 euro

20 Februari 2018 - Wouter Baan

Ondanks een aantrekkende boterprijs, levert de waarde van melk over januari opnieuw in. Daarmee daalt de grondstofwaarde onder de €30 per 100 kilo, zo rapporteert het Duitse voedingseconomisch instituut (IFE) uit Kiel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grondstofwaarde van melk (bij 4% vet, af boerderij) levert over januari €1,10 in tot €29,20 per 100 kilo. De vetwaarde noteert hierbij 21,3 cent per kilo, tegenover 21,9 cent in december. De aantrekkende boterprijzen hebben een neerwaartse correctie niet kunnen voorkomen. De Duitse boterprijs steeg in januari met €0,05 tot €4,18 per kilo en die trend zet ook in februari door.

Deze stijging komt overigens niet tot uiting in de cijfers van het IFE. Zij rapporteren over januari namelijk een daling van €0,22 tot €4,76 per kilo, wat qua prijsniveau dan wel weer aanzienlijk hoger is dan de Duitse boternotering.

Eiwit verder omlaag
De waarde van magere melkpoeder is in januari circa 5 cent gedaald tot 133,1 cent per kilo. Een jaar eerder noteerde deze nog boven de 200 cent per kilo. Het levert een eiwitwaardering op van 9,3 cent, tegenover 16,1 cent in januari 2017. Het is typerend voor het zwakke sentiment in eiwit.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van magere melkpoeder in Duitsland (17,18) vergeleken het 5-jarig gemiddelde. 

Botermarkt trekt weer aan
De aantrekkende botermarkt gaat in januari waarschijnlijk een bodem leggen in de waardering van vet. Mogelijk volgt er in februari zelfs een opwaardering, nu de stijgende boterprijzen doorzetten. Zeker omdat boter op de termijnmarkt (EEX) weer krap boven de €5 per kilo (april-contract) noteert.

Het sentiment in eiwit vertoont ook enige verbetering door de stijgende prijzen voor volle melkpoeder. De waardering van magere melkpoeder kabbelde in januari ook iets op, maar blijft waarschijnlijk onder druk staan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden