Naheffingen tot €10.000

Weer 750 rundveebedrijven gedeblokkeerd

21 Februari 2018 - Herma van den Pol - 6 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) meldt dat er opnieuw 750 bedrijven gedeblokkeerd zijn. Voor nog eens 100 bedrijven komt dit punt dichterbij. Het betekent dat er nog circa 1.250 geblokkeerd zijn, waarbij 5.000 koeien betrokken zijn. De boetes blijken op te lopen tot boven de €10.000. Dat maakt Schouten bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarbij maakt Schouten bekend dat de capaciteit bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) uitgebreid wordt voor zaken als de herbeoordeling van de herstelmeldingen en het deblokkeren van bedrijven.

Als gevolg van het verzette werk kan Schouten bekend maken dat er weer 750 bedrijven zijn gedeblokkeerd. Bij 100 andere bedrijven moeten nog een aantal extra stappen worden gezet voordat het bedrijf kan worden vrijgegeven. De geblokkeerde bedrijven mogen geen vee aan- of afvoeren.

Omvang van de kudde
In de brief geeft Schouten ook meer duidelijkheid over het aantal koeien, dat betrokken is bij de onjuiste registratie in het Identificatie en Registratiesysteem (I&R). "De verwachting is dat het om 5.000 koeien gaat, oftewel 5.000 dieren die onterecht geregistreerd stonden als vaars in plaats van melkgevende koe." Wordt dit aantal doorgerekend naar de omvang van de kudde melkkoeien, ouder dan 2 jaar, dan gaat om 0,3% van de veestapel. 

10

bedrijven

met meer dan 10 geblokkeerde GVE

Op hoeveel bedrijven zijn dan dieren geblokeerd? Op ongeveer 1.500 bedrijven (1.800 dieren) zijn 1 tot 2 vaarzen geblokkeerd. Op 500 andere bedrijven (in zijn totaliteit 2.300 dieren) zijn 1 tot 5 Groot Vee Eenheden (GVE) geblokkeerd. Er zijn nog 50 bedrijven met ongeveer 10 geblokkeerde dieren en 10 bedrijven met meer dan 10 geblokkeerde GVE.

Fraude of foutje?
Een terugkerende vraag is of er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen bedrijven die moedwillig fraude plegen en degenen die een foutje hebben gemaakt in de administratie. "In veel gevallen beschik ik alleen over de resultaten vanuit de administratieve controles en moet daarnaar handelen. Ik heb dus geen inzicht in de achtergrond van een onregelmatigheid. En weet dus niet waarom een boer de registratie op een bepaalde manier heeft doorgevoerd", aldus Schouten. "We kunnen niet bepalen wat een bewuste fout is en wat niet."

Naheffingen
Alhoewel Schouten benadrukt geen splitsing te kunnen maken tussen de bedrijven, geven de naheffingen over het fosfaatreductieplan wel inzicht in het gewonnen voordeel. Verreweg de grootste groep (1.000 bedrijven) krijgt te maken met een naheffing van €50. "Voor deze bedrijven zou het financieel voordeel met 'beperkt’ kunnen worden aangeduid", zo laat Schouten weten.

Daarna volgt nog een groep van 770 bedrijven, waarbij de naheffingen tussen de €500 en €10.000 uitkomen. Zo zijn er 300 bedrijven waarbij een naheffing tot €1.000 volgt, 400 bedrijven die een naheffing tussen de €1.000 en €5.000 krijgen, 50 bedrijven met een naheffing tot €10.000 en een groep van 10 bedrijven waar de naheffing boven de €10.000 uitvalt.

Tot slot meldt Schouten dat ze zich ervan bewust is dat deze zaak voor veel onrust heeft gezorgd. Daarbij doelt ze op de beeldvorming van de sector als geheel, maar ook op de gevolgen voor een bedrijf. Tegelijkertijd geeft ze aan dat het op orde brengen van het I&R-systeem nog veel tijd kan kosten, gelet op het feit dat er nog nader onderzoek gedaan moet worden.

Bekijk hier alvast de gehele Kamerbrief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
tem 21 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877645/weer-750-rundveebedrijven-gedeblokkeerd][/url]
het i en r is nooit bedoeld voor een fosfaat reductie, nu wel een puinzooi . dus de beleids makers bedankt voor de imago schade.
wim v/d molen 21 Februari 2018
Nu voor 1 koe fosfaatrecht kopen is veel duurder dan vorig jaar wat extra vaarsen niet melken maar tweelingen aanhouden ik vind de straf veel te laag voor diegene die er een dikke puinzooi van gemaakt hebben
Abonnee
Dirk 21 Februari 2018
tem, jij moet jouw sjoemelende vakgenoten bedanken voor de imago schade. Jij geeft de verkeerde mensen de schuld van het debacle.
Ton Westgeest 21 Februari 2018
Wat heb ik gezegd......, een groep van 10 bedrijven waar de naheffing boven de €10.000 uitvalt. En dan hebben ze de bestuurders en consorten nog buiten beschouwing gelaten.
Dit is dus de werkelijke fraude!
De rest zijn foutjes of luiheid, de grootste fout was een vergooier die niet meer te vinden was, in de put of in het land en dan de vaars nietsvermoedend gaan melken.
Nu praten over 5000 koeien dan lijkt het nog wat.....dan de boeren gauw deblokkeren en de zaak maar gauw vergeten!

En dan maar weer wachten op het volgende want, de omvang van de melkveestapel in Nederland moet op de korte termijn met een kwart worden teruggebracht volgens WNF, FrieslandCampina en Rabobank.
Dit schrijven ze in een uitgebreid rapport.
schoenmakers1 21 Februari 2018
vroeger op school was een 6 voldoende om verder te gaan, de ambtenaren hebben die norm voor zichzelf nog steeds, maar de boer moet ieder dag een 10 halen voor dingen welke hij door zijn strot geduwd krijgt
Alice 21 Februari 2018
Jammer dat er gelijk van massale fraude wordt gesproken , terwijl nu al blijkt dat er maar 60 bedrijven zijn waar meer aan de hand is dan een klein administratief foutje. Dat is minder dan 1/100 van wat er werd geroepen.

Ik heb geleerd dat je in Nederland onschuldig bent totdat het tegendeel wordt bewezen, geldt nu blijkbaar niet.
Idd veel herrie om weinig, en jammer dat dit op deze manier in de media naar buiten is gebracht.
Bedankt allemaal, Ministerie en Media, kunnen wij er weer 2 jaar aan trekken om het weer goed te krijgen. om vervolgens weer onder water te worden geduwd door......
petatje 21 Februari 2018
Alice schreef:
Jammer dat er gelijk van massale fraude wordt gesproken , terwijl nu al blijkt dat er maar 60 bedrijven zijn waar meer aan de hand is dan een klein administratief foutje. Dat is minder dan 1/100 van wat er werd geroepen.

Ik heb geleerd dat je in Nederland onschuldig bent totdat het tegendeel wordt bewezen, geldt nu blijkbaar niet.
Idd veel herrie om weinig, en jammer dat dit op deze manier in de media naar buiten is gebracht.
Bedankt allemaal, Ministerie en Media, kunnen wij er weer 2 jaar aan trekken om het weer goed te krijgen. om vervolgens weer onder water te worden geduwd door......

Ja Alice de landbouw is in Nederland kennelijk verworden tot pispaaltje van jan en alleman en zelfs de Politiek doet er aan mee. Jonge boeren een advies: Emigreer voor het te laat is! Weg uit dit infantiel landje.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden